Kontakt

E-cigaretter

Om du vill sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska du göra en anmälan till kommunen. Din verksamhet ska också ta fram ett program för egenkontroll.

E-cigaretter används som konsumtion av nikotinånga. Påfyllningsbehållare som innehåller en vätska utan nikotin omfattas inte av lagen.

Du som säljare har ett ansvar

Du som säljer e-cigaretter och påfyllnadsbehållare måste anmäla det till kommunen. Du ska dessutom ha ett egenkontrollprogram som bland annat ska innehålla kontaktuppgifter till ansvariga personer. När du lämnar in din anmälan ska du även bifoga egen­kontrollprogrammet.

Åldersgräns

E-cigaretter och påfyllnadsbehållare får säljas till personer som fyllt 18 år. Den som lämnar ut produkterna ska kontrollera att köparen har fyllt 18 år. Du ska ha en skylt i din butik som tydligt talar om för de som handlar vilken åldersgräns som gäller.

Marknadsföring

Det är förbjudet att marknadsföra e-cigaretter och påfyllnadsbehållare i vissa fall.

Regler om förpackningen

Varje förpackning ska ha en hälsovarning. Förpackningen ska innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration. Saknas något av dessa får du inte sälja produkten.

Ansökan hos Länsstyrelsen

Försäljning av E-cigaretter och påfyllnadsvätskor kan göra att du som handlare blir tvungen att ansökan om t tillstånd för överlåtelse av vissa särskilt farliga kemiska produkter för e-cigaretter och e-vätskor hos Länsstyrelsen.

Information hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsluta försäljning

Om du inte längre vill sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare ska du anmäla detta till kommunen. Detta görs enklast via e-tjänsten för avanmälan.

Kontakta Medborgarservice om du vill veta mer om elektroniska cigaretter.

Kostar det att göra en anmälan?

Dels kostar det att handlägga nya ärenden men du betalar också för den eventuella tillsyn kommunen gör för din verksamhet.

Tillsynstaxa Pdf, 278 kB, öppnas i nytt fönster.

Vad händer om jag bryter mot lagen?

Följs inte lagen kan du förbjudas att sälja e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Det är kommunen och polisen som gör tillsyn i de butiker där produkterna säljs.