- Företag
- Regler och tillstånd
- Miljöskydd
- Lantbruk
Lantbruk
Lantbruk ger oss mat på bordet och bidrar till öppna landskap. Samtidigt behöver du som bedriver lantbruk känna till och följa de lagar och regler som finns om till exempel gödsel, bekämpningsmedel och avfall. Här hittar du information som är bra att känna till.
Anmälan och tillstånd för lantbruk
Stora lantbruk - tillstånd från länsstyrelsen
Ett lantbruk med fler än 400 djurenheter klassas i miljöprövningsförordningen som en tillståndspliktig verksamhet (B-verksamhet) och tillstånd behöver sökas hos länsstyrelsen.
Mellanstora lantbruk - anmälan till kommunen
Ett lantbruk med minst 100 men högst 400 djurenheter klassas som en anmälningspliktig verksamhet (C-verksamhet) som behöver anmälas till Medborgarservice i Tierps kommun.
Små lantbruk - behöver inte registreras
Ett lantbruk med färre än 100 djurenheter räknas som en icke anmälningspliktig verksamhet (U-verksamhet) och ingen tillståndsansökan eller anmälan behöver skickas in. Däremot kan Miljö- och hälsoskyddsenheten ändå kräva åtgärder eller utredningar utifrån den tillsyn som bedrivs.
Antal djurenheter i ditt lantbruk avgör om du behöver anmäla din verksamhet eller ansöka om tillstånd. En djurenhet är ett räknemått och beräknas efter hur många och vilken typ av djur du har.
Beräkna djurenheter på Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla som driver lantbruk, oavsett storlek, ska regelbundet kontrollera och planera åtgärder för att förebygga skadliga effekter på miljön. Det kallas att genomföra egenkontroll.
Djurskyddskontroller utförs för att se till att du som lantbrukare följer djurskyddslagen och att djuren har det bra. Sedan 2009 utförs de av länsstyrelsen och omfattas inte av miljöförvaltningens tillsyn.
Läs om Länsstyrelsens djurskyddskontroller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.