Kontakt

Nominerade till Humlefesten 2025

Nominerade företagare till Humlefesten 2025.

Nu är det klart vilka de nominerade till årets Humlefest är och här presenterar vi alla företagare.

Nomineringarna avser prestationer för 2024 och på den här sidan presenterar vi

Årets företagare

Nomineringen årets företagare går till företag som utmärkt sig genom att under året bland annat utfört en extraordinär prestation. Företaget har framgångsrikt drivit sin affärsidé med goda resultat och har under året gjort tydligt avtryck i kommunen.

Genom sitt sätt att vara är företaget en förebild för andra företagare i kommunen, visa på gott ledarskap, vara en god förebild och ambassadör. Företaget ska även visa prov på att vara affärsmässig, kreativ och innovativ, alltså ha förmågan att skapa nya eller bättre sätt att skapa värden för samhälle, företag och individer.

Sedan 2014 har HM Limträ AB i Örbyhus specialiserat sig på att montera stora konstruktioner i limträ – ett hållbart byggmaterial som både är miljövänligt och brandsäkrare än stål och betong.

Med 14 skickliga medarbetare bygger de allt från innebandyarenor, ishallar och fotbollshallar till industrilokaler och läktare. Dessutom monterar de prefabelement som betongsocklar och sandwichväggar med egna kranbilar för maximal precision.

HM Limträ är verksamma över hela landet och satsar på att bli bäst i klassen på limträ – framtidens byggmaterial!

– Vi monterar det miljövänligaste byggmaterialet limträ, som klarar brand bättre än stål och betong! Vi har även monterat kulturhuset Sara i Skellefteå i samarbete med Martinsons. Byggnaden har vunnit priser i flera länder och är Nordens högsta träbyggnad med sina hela 74 meter! berättar Mikael Wahlström, HM Limträ AB.

Med en kombination av kompetens, innovation och hållbarhet skapar HM Limträ morgondagens byggnader!

RASENT Maskiner AB har sedan 2010 varit en stark aktör inom anläggningsbranschen, med fokus på gräv- och transportjobb. Med 27 engagerade medarbetare utför de uppdrag för SKB i Forsmark, Microsoft i Gävle och Tierps kommun – och tar sig även an egna entreprenader. Bland annat har de varit med och byggt tre nya förskolor i Tierps kommun, utbyggnaden av Gatmot ÅVC och den nya brandstationen i Skärplinge.

Men framgång handlar inte bara om projekt, utan också om människorna bakom:

– Vi har en mycket kompetent och trogen personal som vi är mycket stolta över! Vi har i stort sett ingen personalomsättning, och nästan alla bor i Tierps kommun, berättar Rasmus Eriksson och Joakim Karlsson, RASENT Maskiner AB.

Rasent Maskiner är ett företag som bygger både samhällen och en stark laganda!

Sedan 2023 driver Henrick Alvén och Erika Rundlöf ICA Supermarket Örbyhus, en butik som är så mycket mer än bara mat. Med 32 engagerade medarbetare ser de till att ha rätt varor på hyllorna – inte utifrån egna önskemål, utan efter kundernas behov och önskemål.

– Som ensam livsmedelsbutik på orten gäller det att vara lyhörd. Det är kundernas butik och vi behöver vara snabba på nyheter för att motsvara deras förväntningar. Vi ger också tillbaka genom prisfester, synlighet på byn och sponsring av lokala föreningar, berättar Henrick och Erika.

Resultatet talar för sig självt! Sedan de tog över butiken har både omsättningen och kundantalet ökat samtidigt som svinnet har minskat med hela 13 procent!

Mer än en mataffär
Förutom ett brett sortiment har butiken en känd blombutik med en egen florist som skapar vackra arrangemang för bröllop, begravningar och andra högtider. Dessutom finns en spelhörna och paketutlämning för Svenska Spel, ATG, Schenker, PostNord, Bring, DHL, ICA paket och Instabox – smidigt för hela orten!

– Vi gjorde en skojig video på sociala medier för ungefär tre månader sedan – den har nu över 520 000 visningar på Facebook!

TC Livs är butiken som går all in – och det märks. De vinner de flesta säljtävlingarna på ICA och fortsätter att utvecklas för att ge kunderna den bästa matbutiken i Örbyhus!

Årets nyföretagare

Nomineringen årets nyföretagare går till företag som utmärkt sig genom bland annat vara en framgångsrik och engagerande företagare. Dessa utgör en motor och inspiration till utveckling av fler företagare.

Mitt i hjärtat av Tierp drivs Edins Biograf av en sann eldsjäl – Tilde Edin. Som Sveriges yngsta biografägare har hon på kort tid satt sin prägel på biografverksamheten och skapat en samlingsplats för alla filmälskare i kommunen.

– Vår vision är att Edins Biograf ska vara en mötesplats för alla, där man samlas för att ha roligt, berättar Tilde.

Biografen har ett brett utbud av de senaste filmerna, men det är inte bara den vanliga repertoaren som gör att den sticker ut. Med en stark vilja att skapa en levande bioupplevelse arrangerar Tilde och hennes team en rad olika evenemang – allt från dagbio och stickbio till biokalas och temavisningar.

Just nu pågår dessutom planer på att visa landskamper på storbild för att locka ännu fler besökare!

Sedan starten 2024 har Edins Biograf växt snabbt och har nu tre anställda som tillsammans arbetar för att göra filmupplevelsen i Tierp både varierad och minnesvärd.

Att som ung entreprenör ta sig an en biograf är ingen liten utmaning, men för Tilde har det varit en dröm som blivit verklighet.

– Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att utveckla verksamheten och göra biografen till mer än bara en plats där man ser film. Det känns otroligt häftigt att få driva en biograf och vara med och forma kulturlivet här i Tierp, säger hon stolt.

Med sin nytänkande inställning och passion för film har Edins Biograf snabbt blivit en viktig del av Tierps nöjesutbud. Nomineringen till Årets Nyföretagare är ett bevis på den positiva påverkan som Tilde och hennes team har haft på kommunen – och framtiden ser ljus ut för Tierps egen biografdrottning.

Att starta ett företag kräver både mod och engagemang – något som Emelie Söderlund, grundaren av Hem & Puts i Norra Uppland AB, har i överflöd. Det började redan när hon var 13 år och fick sitt första jobb inom fönsterputs. 25 år senare tog hon steget att satsa helhjärtat på en egen verksamhet och det har visat sig vara ett av de bästa besluten i hennes liv.

– Jag trodde det skulle ta minst två år innan vi skulle gå med vinst, men redan efter två månader behövde vi anställa, skaffa ett nytt kontor och lägga mycket tid på att lära oss mer om branschen för att fortsätta utvecklas, berättar Emelie.

Hem & Puts grundades i december 2023 och har på kort tid vuxit till ett stabilt företag med fem anställda. Företaget erbjuder hushållsnära tjänster med fokus på städning och fönsterputs för både privatpersoner och företag i hela Tierps kommun. Men verksamheten handlar om mer än bara rena fönster och skinande golv – det handlar om att förbättra människors vardag.

Lokal förankring och hållbarhet i fokus
Hem & Puts arbetar för att minimera miljöpåverkan och skapa hållbara lösningar inom städbranschen. Med en bakgrund inom folkhälsa och miljöstrategi har Emelie sett till att verksamheten präglas av ett miljövänligt och hälsofrämjande arbetssätt.

– För oss är det viktigt att både kunder och personal mår bra. Vi har stort fokus på uppföljning och kvalitetssäkring och vi erbjuder goda förmåner för våra anställda. Vi vill att Hem & Puts ska vara en arbetsplats där man trivs och känner sig uppskattad, säger hon.

Mer än ett städföretag
Hem & Puts har snabbt etablerat sig som en aktör att räkna med och Emelie vill betona att de inte är ett städföretag i mängden. Det handlar om att skapa en verksamhet där omtanke, noggrannhet och hållbarhet står i centrum – både för kunderna och de anställda.

Med passion, kvalitet och ett starkt engagemang har Hem & Puts blivit en uppskattad del av Tierps näringsliv – och framtiden ser minst sagt ljus ut för Emelie och hennes team.

Billie Breiwald har alltid haft en passion för kreativitet – från teckning och måleri till smink och motivlackering. Trots en yrkesbana som billackerare och erfarenhet från flera branscher, fanns drömmen om något eget alltid där. Hösten 2023 tog hon steget fullt ut och satsade helhjärtat på att öppna en egen nagelsalong.

Den 16 januari 2024 slog Nagelbruket upp portarna i Örbyhus och redan i april samma år blev Billie auktoriserad av yrkesförbundet. Nu får hon arbeta med det hon brinner för – skapande, kvalitet och kundrelationer – men också bidra till att höja ribban i skönhetsbranschen genom kunskap och medvetenhet.

– Jag trodde att nagelbranschen kanske skulle kännas ytlig men det har istället blivit ett yrke fyllt av empowerment och meningsfulla möten med människor. Jag är stolt över att kunna bidra med både kvalitet och trygghet för mina kunder, säger Billie.

Som en extra spännande utmaning siktar hon på att tävla i flera grenar i Nordic Nail Open – Nordiska mästerskapen i naglar i slutet av april.

Årets serviceföretag

Nomineringen årets serviceföretag går till företag som utmärkt sig genom att ha stor drivkraft, nytänkande och glädje driver sitt företag. Företaget har visat stort kundfokus med hög servicenivå.

I ett gammalt spannmålsmagasin i Månkarbo har Mia och Anders Lindgren skapat den unika butiken Magasinet Iggelbo på hela 300 kvadratmeter, fylld med inredning, presenter och blommor. Här finns också ett mysigt fik med hembakat fikabröd – en perfekt plats att slå sig ner och njuta en stund.

Under våren och försommaren blomstrar innergården med sommarblommor och perenner, och framöver satsas det ännu mer på blomsteravdelningen.
– Här är alla välkomna, tvåbenta som fyrbenta. Det är det perfekta utflyktsmålet helt enkelt! säger Mia.

Och visst är det ett utflyktsmål för alla – även ridande gäster dyker upp ibland och då blir självklart hästarna också bjudna på fikabröd.

– Vi törs nog skryta med att vi är butiken med allra bäst stämning i kommunen – här skrattas och pratas det både högt och lågt!

Att många säger att de åker till Magasinet Iggelbo för att bli på bättre humör ser de som ett riktigt gott betyg.

Kustvy startades 2021 av Katrin och Jimmy, ett par som bor på en släktgård på Hållnäshalvön tillsammans med sina tre barn och några djur. Här har de skapat sitt företag.

Verksamheten är belägen i Ängskär som är ett område med en rik historia. Här var det tidigare en utskeppningshamn för järn från Lövstabruk men efter att landhöjningen gjorde viken för grund förändrades platsens funktion. Senare blev det en fiskehamn men idag är det en plats där gäster kan komma för att uppleva naturen på nära håll.

Boende och upplevelser i naturen
På Kustvy erbjuds boenden i Kolhuset, ställplatser vid havskanten samt camping med året-runt-platser. För den som vill utforska havet erbjuds guidade båtturer och för företag och föreningar finns även en lokal för konferenser och möten.

Verksamheten är belägen i Ängskärs naturreservatet med fina vandringsleder och ett rikt djurliv. Här är det lätt att komma nära naturen och känna lugnet, samtidigt som man får uppleva havsörnar, svanar och andra djurarter. Gästerna uppskattar ofta just den stillhet och ro som platsen erbjuder – här kan man släppa vardagens stress och bara vara.

– Vi fokuserar på naturturism och har skapat en plats där våra gäster kan koppla av och koppla ner, berättar Katrin.

Hållbarhet i fokus
Katrin och Jimmy har från start haft ett stort fokus på hållbarhet, både i sin verksamhet och i sitt sätt att driva företaget. De vill att varje gäst ska vara nöjd när de åker och ska längta efter att komma tillbaka.

Det handlar också om att stödja den lokala gemenskapen.

– När vi får bokningar av gäster här i närheten är det en ära och faktiskt ännu mer pirrigt än när våra utländska gäster flyger hit, berättar de. Att någon som bor i samma kommun väljer att lägga sina semesterdagar hos oss är så himla kul och även hållbart! Att gästen kan åka en kort sträcka för att varva ner och vila ut hos en företagare i den egna kommunen.

Sommarens nyheter och evenemang
Den här sommaren har Kustvy några nya satsningar. De har byggt en ny stuga i Ängskärsviken, som ligger avskilt och precis intill havskanten. Dessutom erbjuder de guidade båtturer i skärgården för fiske och skärgårdsupplevelser. Företaget fokuserar också på att erbjuda en lugn miljö för företagskonferenser där naturen och omgivningen skapar de bästa förutsättningarna för både återhämtning och kreativitet.

En höjdpunkt för sommaren är Hamnens dag den 8:e juni, där Kustvy hoppas få med sig många lokala aktörer för att tillsammans inviga sommaren.

Väldigt fina recensioner och ett personligt bemötande
Trots att Kustvy inte har en traditionell reception och att de inte erbjuder wifi eller tv i boendena – något många anser vara ett måste – har de fått fantastiska recensioner. På de sidor där deras gäster kan ranka företaget får de mellan 4,6 och 5 av 5 stjärnor. Gästerna lämnar också ofta fina texter i de fysiska gästböckerna, vilket gör Katrin och Jimmy extra glada och stolta.

Att förlora en närstående är en av livets mest omvälvande upplevelser. På Skärplinge Begravningsbyrå möter de dagligen sorg och förlust – men deras arbete handlar lika mycket om livet. Sedan 1938 har byrån funnits för att ge stöd, vägledning och en värdig avskedsceremoni.

– Vi är en fullservicebyrå vilket betyder att vi kan hjälpa till med allt som berör dödsfall, begravning och juridiska frågor. Vårt uppdrag startar när vi får meddelande att hämta en människa vars liv tagit slut. Vi träffar de anhöriga för att planera hur vi bäst hyllar och tar farväl av den här personen – samtidigt som vi tar hänsyn till de liv som ska fortsätta", berättar Ann Axelsson.

De hanterar allt från kontakter med myndigheter, församlingar och sjukvård till att ordna personliga ceremonier, annonspublicering och juridiska ärenden. Med stor omsorg och respekt ser de till att avskedet blir precis så som de anhöriga och den avlidne önskat.

– Vi kan inte ta bort sorgen men vi kan stötta och underlätta så mycket vi kan i den del där vi är inblandade.

Byråns engagemang och professionalism har inte gått obemärkt förbi.

– Att bli nominerade till Årets serviceföretag i Tierps kommun – tretton år efter att vi tog hem priset som Årets tjänsteföretag – känns fantastiskt! Det visar att vi fortfarande gör ett fint jobb och kan leverera god service år efter år, säger Ann.

Med empati, värme och stor yrkesskicklighet hjälper de anhöriga i en av livets svåraste stunder

Årets producerande företag

I Tierps kommun finns många tillverkande företag. Det kan röra sig om allt från mat till avancerade högteknologiska produkter. Nomineringen årets producerande företag går till företag som utmärkt sig genom att bland annat visa stort engagemang och fortsätter att bevara och utveckla denna typ av företagande.

Eriksbergs Gård i Valparbo har mjölkkor betat i många generationer. Gården, som har funnits i familjen i ungefär 120 år, drivs idag av Anna Ohlström, som tog över 2010. Med omkring 150 djur, från kalvar till kor, fortsätter hon en lång tradition av mjölkproduktion – men med en modern och hållbar twist.

– Vi har investerat i solceller på ladugårdsbyggnaderna för att göra verksamheten mer hållbar. Förutom mjölkproduktion har vi även skogsbruk, och hela familjen är delaktig i gårdens arbete, berättar hon.

Men gården mer än bara en arbetsplats – den är en plats för välmående:

– Jag och mina kossor har hjälpt många vänner med psykisk ohälsa att hitta tillbaka till livet. Att få vara nära djuren och naturen kan göra stor skillnad, säger hon.

Bevarar traditionen med kalvdans
Förutom arbetet på gården brinner Anna för mathantverk – särskilt kalvdans, en traditionell rätt som hon säljer på marknader.

– Att kunna fortsätta leverera ett mathantverk som håller på att försvinna känns väldigt viktigt. Dessutom tycker jag om att komma ut till skolor och berätta var maten kommer ifrån, säger hon.

I Lövstabruk startade bryggeriet 2010 och släppte sin första öl, Leufsta Blonde, 2012. Därefter kom fler sorter, men runt 2020 ville de ursprungliga bryggarna lämna över verksamheten. Då klev Håkan Lindberg och Jimmy Frieberg in, men för att stärka laget anslöt även Christer Joelsson, Tomas Eriksson och Gunnar Jansson – och en ny era för Leufstabruk Bryggeri tog vid.

– När vi tog över bryggeriet såldes ungefär 9 000 liter öl per år. Vi satsade på att bredda utbudet, släppte fler nya sorter och lyckades snabbt öka till 25 000 liter. Sen kom pandemin och kriget i Ukraina, vilket gjorde att priserna på allt rusade. Då började vi tänka om och breddade verksamheten med läskedrycker.

Idag brygger de inte bara öl utan även julmust, Rabelsin, Pome Cola och Lemonad. Deras drycker finns på flera välkända restauranger och pubar, som Gimo Värdshus, Forsmarks Värdshus, Söderfors Herrgård och Bishops Arms i Uppsala.

– Vi försöker alltid hitta nya vägar och hålla oss kreativa. Nu under våren släpper vi fem nya ölsorter, och planen är att fortsätta med en nyhet varje månad. Bland annat lanserar vi en ljus lager, 'Gunnar', som en hyllning till vår nyligen bortgångne vän och kollega Gunnar Jansson.

De samarbetar även med lokala hantverkare för att lyfta det lokala arvet. Tobo Glasbruk har skapat unika ölglas och Tierps Järnbruk gör populära glasunderlägg.

– Våra ölprovningar och öppet hus har blivit riktigt uppskattade och vi ordnade en pub i samband med julmarknaden i Lövstabruk. Det var så lyckat att vi planerar fler pubkvällar under året och med lite tur kommer gårdsförsäljning av starköl igång snart – det ser vi verkligen fram emot!

I Djupa driver Lars Wallinder tillsammans med Jonas och Tobias Wallinder ett lantbruks- och skogsbruksföretag med djupa rötter. Släktforskning visar att gården har gått i arv i minst 500 år, och med nästa generation redo att ta över närmar sig familjen 600 år av kontinuerligt jordbruk.

– Vi odlar på 280 hektar och har ungefär 170 djur på gården, varav 60 är mjölkkor och resten kalvar, kvigor och stutar. Här producerar vi mjölk, kött och spannmål – en kombination som vuxit fram genom åren."

Från skog till mjölkproduktion
Lars började sin resa inom skogsbruk redan 1989 och tog över gården 2003 då den enbart användes för spannmålsodling. Det dröjde inte länge innan nötkreaturen flyttade in och 2023 togs nästa stora steg:

– I mars 2023 började vi bygga ett nytt stall för mjölkproduktion och i november samma år mjölkade vi våra första kor. Det var ett stort steg men vi hade en tydlig vision – och vi har redan överträffat våra mål, berättar Lars.

Rekordresultat i mjölkproduktionen
När mjölkproduktionen startade satte familjen ett ambitiöst mål att nå 12 000 kg ECM. Svenskt snitt 2023 låg på 11 244 kg ECM, och målet kändes avlägset. Men när de fick sina första mätresultat 2024 blev det en glad överraskning:

– Vår rådgivare på Växa hörde av sig och gratulerade oss – vi hade redan nått 12 200 kg ECM. Nu ligger vi på 12 500 kg ECM och vi fortsätter att utvecklas.

Ett skogsbruk med stolthet och kvalitet
Förutom lantbruket arbetar familjen som skogsentreprenörer åt Mellanskog där de gör allt från gallring till slutavverkning.

– Vi ser alltid till att både Mellanskog och markägarna blir nöjda med vårt arbete. Faktum är att många markägare specifikt ber om att vi ska avverka i deras skog, vilket känns som ett fantastiskt erkännande av arbetet vi utför.

På Humlefesten presenterar vi även årets UF-företag.