Försäljnings- och serviceprogrammet

studenter sitter vid ett bord och arbetar

Ett lärlingsprogram för dig som vill jobba som säljare, administratör eller inom kundtjänst.

Vill du jobba i en dynamisk arbetsmiljö där du träffar många människor? Tycker du om kundkontakt och brinner för god service? Då är Försäljnings- och serviceprogrammet något för dig!

Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesprogram som bedrivs som gymnasial lärlings­utbildning. På Högbergs­skolan erbjuder vi inriktningen handel.

Försäljnings- och serviceprogrammet

På programmet lär du dig om försäljning, inköp, varuflöden, marknadsföring, produkter, branscher och service. Du lär dig administrativt och organisatoriskt arbete inom företag och offentlig förvaltning, ekonomiuppföljning, kommunikation och kundservice. Det läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Gymnasial lärling

Din utbildning sker främst genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Tre dagar i veckan har du APL på lokala företag och lär dig yrket genom att praktisera. Två dagar i veckan läser du gymnasiegemensamma ämnen på Högbergsskolan.

Du kommer att få pröva på olika branscher och arbetsuppgifter under dina tre år på gymnasiet. Du följer arbetsplatsens arbetstider och de regler som finns där och har en handledare som hjälper dig på arbetsplatsen. En lärare från skolan besöker dig regelbundet.

Som lärling har du rätt till res- och matersättning från skolan samt 1000 kr extra i CSN-bidrag i månaden.

Efter din utbildning erhåller du en yrkesexamen.

Observera att de gymnasiala lärlingsprogrammen endast kan kombineras med idrotts- eller musikprofil på Högbergsskolan i de fall det fungerar med schemat.

Högskolebehörighet

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbetslivet om du vill jobba i butik, med kundtjänst eller administrativa tjänster. Högbergsskolan ger dig dessutom möjlighet att läsa kurser som ger dig högskolebehörighet för vidare studier på högskola och universitet.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Programgemensamma ämnen

Personlig försäljning 1

Affärsutveckling och ledarskap

Praktisk marknadsföring 1

Inköp 1

Individuellt val och kurser med särskild inriktning

Individuellt val: 200 poäng valfria kurser