VVS- och fastighetsprogrammet

Två VVS-montörer reparerar ett ventilationssystem.

Ett lärlingsprogram för dig som vill jobba med VVS, ventilation eller fastighetsskötsel.

Programmet med inriktning VVS, ventilation och fastighet erbjuds till hösten 2023.

Är du praktiskt lagd och en problemlösare? Gillar du att arbeta självständigt med varierande arbetsuppgifter? Brinner du för att ge god service till dina kunder? Då är VVS- och fastighetsprogrammet något för dig!

VVS- och fastighets­programmet är ett yrkesprogram som bedriv som en gymnasial lärlingsutbildning. På Högbergs­skolan erbjuder vi inriktningarna VVS, ventilation och fastighet. Gemensamt för alla inriktningarna är att du får praktiska kunskaper som du kan tillämpa i ditt arbete. Efter utbildningen erhåller du en yrkesexamen.

VVS

VVS står för värme, ventilation och sanitet. En VVS-montör, som i vardagligt tal kallas rörmokare, arbetar med att montera rör, värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element samt det som ingår i ett badrum, så som toalettstol, badkar och handfat.

Din APL gör du på lokala VVS-företag. Under 18 veckor läser du teori och examineras på praktiska moment på IUC i Katrineholm. Det innebär att du bor i Katrineholm under dessa veckor. Skolan ordnar logi.

Ditt yrkesbevis får du när du har varit företags­lärling i två år efter din gymnasie­examen samt klarat ett praktiskt och teoretiskt slutprov.

Ventilation

Inriktningen ventilation ger dig fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du lär dig även om hur olika ventilations­system fungerar samt hur man utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg.

Din APL gör du på lokala företag. Under 16 veckor läser du teori och examineras på praktiska moment på IUC i Katrineholm. Det innebär att du bor i Katrineholm under dessa veckor. Skolan ordnar logi.

Fastighet

Du kommer att få kunskaper inom el, VVS, bygg och ventilation. En viktig del inom fastighetsskötsel är att lära sig hur man bemöter hyresgäster, som man dagligen kommer i kontakt med.

I det dagliga arbetet ingår felsökningar som du kommer att lära dig att lösa tillsammans med din handledare. Du får exempelvis lära dig vad det finns för olika reservdelar och hur man monterar dessa samt hur fastighetens tappvatten- värme- ventilationssystem fungerar. Fastighetsskötsel är ett brett och varierande arbete.

Din APL görs hos fastighetsbolaget Tierpsbyggen AB. Du följer med en av deras fastighetsskötare, vilken blir din handledare under utbildningstiden.

Gymnasial lärling

Din utbildning sker främst genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Tre dagar i veckan har du APL på lokala företag och lär dig yrket genom att praktisera. Två dagar i veckan läser du gymnasiegemensamma ämnen på Högbergsskolan.

Du kommer att få pröva på olika branscher och arbetsuppgifer under dina tre år på gymnasiet. Du följer arbetsplatsens arbetstider och de regler som finns där och har en handledare som hjälper dig på arbetsplatsen. En lärare från skolan besöker dig regelbundet.

Som lärling har du rätt till res- och matersättning från skolan samt 1000 kr extra i CSN-bidrag i månaden.

Efter din utbildning erhåller du en yrkesexamen.

Observera att de gymnasiala lärlingsprogrammen endast kan kombineras med idrotts- eller musikprofil på Högbergsskolan i de fall det fungerar med schemat.

Körkort

För dig som går VVS- och fastighetsprogrammet krävs körkort för majoriteten av de yrken du utbildar dig till. Det är viktigt att du tar ditt körkort så fort som möjligt.

Högskolebehörighet

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbetslivet om du vill jobba som VVS-montör, ventilationstekniker eller fastighetsskötare. Högbergsskolan ger dig dessutom möjlighet att läsa kurser som ger dig högskolebehörighet för vidare studier på högskola och universitet.

Gymnasial lärling, broschyr för utskrift Pdf, 791 kB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 791 kB)

Gymnasiegemensamma kurser

Engelska 5

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Programgemensamma kurser

Praktisk ellära

Systemuppbyggnad

Värmelära

Verktygs- och materialhantering

Individuellt val och kurser med särskild inriktning

Individuellt val: 200 poäng valfria kurser

Kurser med inriktning VVS-installation:

Entreprenadteknik

Sanitetsteknik

Värmeteknik

Kurser med inriktning ventilationsteknik:

Elkraftsteknik

Luftbehandling

Ventilationsteknik – injustering

Kurser med inriktning fastighet:

Elkraftsteknik

Fastighetsförvaltning

Fastighetsservice – byggnader