STUDERA SOM VUXEN

För dig som vill komplettera studier eller studera vidare.

Högskolestudier via Lärcentrum

Du som läser på högskola/universitet eller yrkeshögskola kan använda Lärcentrum för att studera. Du kan följa föreläsningar via webbkamera. Du kan sitta här och arbeta i vårt studierum. Samtidigt får du kontakt med andra som studerar.
Lärcentrum ligger i Kulturhuset Möbeln i Tierp, Grevegatan 19-21, 815 40 Tierp.

Komvux – komplettera grundskola och gymnasium

Komvux erbjuder kurser för dig som behöver komplettera din utbildning på grundskole- och gymnasienivå. Vuxenutbildningen erbjuder även teoretiska kurser och omvårdnadsutbildning på distans.

Ansökan och kursutbud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lärvux – för vuxna med hjärnskada eller intellektuell funktionsnedsättning

Lärvux är en del av vuxenutbildningen och vänder sig till vuxna med intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Lärvux har en egen kurs- och timplan och du kan läsa på grundläggande och gymnasial nivå.

Hitta hit, samt karta över skolområdet

A – Huvudbyggnad (13)
B – Idrottshall (15)
C – Vuxenutbildning, Lärvux samt SFI, Svenska för invandrare (11)
D – El- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet och industritekniska programmet samt SYV, studie- och yrkesvägledningen
E – Bygg- och anläggningsprogrammet

Stöd i dina studier?

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledningen är öppen för alla vuxna och har till uppgift att hjälpa dig att hantera frågor runt utbildning och yrkesval. Studie- och yrkesvägledningen skall vara oberoende och opartisk. Här får du också information om hur du kan finansiera dina studier.

Bibliotek och tillgång till databaser

Högbergsskolans bibliotek Öppnas i nytt fönster. och huvudbiblioteket i Tierp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hjälper gärna dig som studerar med sökningar i olika databaser och lån ur det egna beståndet eller från andra bibliotek, s.k. fjärrlån. Här finns även ett antal tidningar och tidskrifter att låna.

Exempel på databaser att använda i studierna

Databas

Beskrivning

Artikelsök

Innehållet i cirka 550 svenska tidskrifter och 15 dagstidningar finns indexerat i den här databasen. Om du söker i artikelsök, söker du samtidigt i Mediearkivet och Presstext. Databas som nås via skolans och Tierps bibliotek.

Mediearkivet

En av de mest omfattande svenska databaserna med ett nyhetsarkiv som inkluderar material från över 50 källor, tidskrifter och telegrambyråer. Arkivet uppdateras dagligen och innehåller fler än 12 miljoner sökbara artiklar, 7 miljoner svenska och 5 miljoner norska. Källmaterialet sträcker sig från slutet av 1980-talet och framåt. Databas som nås via skolans och Tierps bibliotek.

PressText

En fulltextdatabas som omfattar artiklar ur ledande svensk press. Databasens tidigaste artiklar är daterade 1990, vilket ger möjlighet till ett historiskt perspektiv. Databas som nås via skolans och Tierps bibliotek.

Landguiden

Utrikespolitiska Institutets databas med information om alla världens länder. Här kan du läsa om olika staters geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi etc. Du får också tillgång till kartor och kan jämföra länder statistiskt och få resultatet presenterat i tabeller eller diagram. Databas som nås via skolans och Tierps bibliotek

Alex författarlexikon

Artiklar om ca 3 300 svenska och utländska skönlitterära författare finns att läsa här. Ca 35 000 titlar redovisas.

Nyhetsbyrån IPS

Utländska nyheter översatta till svenska, till övervägande del artiklar om icke i-länder, bl.a. miljö, mänskliga rättigheter, ekonomi, politik, hälsa, migration, minoriteter, kvinnofrågor och kultur.

Globalgrant

En databas som innehåller information om stipendier och fonder.

 

Högskolebibliotek
Är du högskolestudent hittar du högskolans eller universitetets bibliotek via skolans hemsida. De har ofta speciell service till distansstuderande. Till exempel kan de skicka hem böcker eller ge dig tillgång till speciella databaser som kan krävas i studierna. De speciella databaserna får du tillgång till genom att logga in med ditt personliga användarnamn och lösenord.

Datorer

Datortillgång för Lärcentrums studerande
Studerande på Lärcentrum har tillgång till datorrum genom sitt passerkort. Datorerna har de vanligaste programvarorna samt viss kursrelaterad programvara, som till exempel SPSS och SPCS. Lärcentrum har också datorer utrustade med headset och webbkamera.

Datortillgång för Vuxenutbildningen
Studerande på Vuxenutbildningen får ett eget e-postkonto. Datorerna som finns tillgängliga antingen i vårt studierum eller i anslutning till undervisningen är utrustade med de vanligaste programvarorna, digitala uppslagsverk, lär- och simuleringsprogram m.m.

Mat och fika

I Högbergsskolans cafeteria har du möjlighet att köpa fika eller lättare lunch.