Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Dricksvatten

Dricksvattnet i våra kranar används till mycket mer än att släcka törsten.

Kommunalt kranvatten

Kraven på det kommunala dricksvattnet är framtaget gemensamt inom EU och bland annat Livsmedelsverket ska se till att kraven följs. Livsmedelsverkets regler gäller för kommunalt dricksvatten och dricksvatten som används i kommersiell och offentlig verksamhet, så som skolor, sjukhus och livsmedelsföretag.

Hårdhetsgrad på vattnet

Vid alla kommunens vattenverk mäter vi vattnets hårdhetsgrad. Temab, som driftar verken, har en lista över alla vattenverk och hårdhetsgrad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Egen brunn och vattenprov

Om du planerar att skaffa eller redan har en enskild vattentäkt i form av en grävd eller borrad dricksvattenbrunn kan du få rådgivning av Medborgarservice.

Kommunen förmedlar provtagningspaket till fastighetsägare som vill kontrollera vattnets kvalitet. Provtagningen och kostnaden för analysen står fastighetsägaren för.

Beställa prover direkt från laboratoriet

Du kan beställa analys och provtagningsmaterial direkt från olika laboratorier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men då gäller inte kommunens upphandlade priser.

Prislista för vattenprovtagning

Skriv tabellbeskrivning här

Prov

Pris inklusive moms

Mikrobiologisk undersökning

359 kr

Kemisk undersökning

646 kr

Tungmetaller

292 kr

Radon

225 kr

Sammanlagt inkl. moms:

1522 kr

Betalning sker via faktura när provresultatet är klart

Hämta material för provtagning

Provtagningsmaterialet hämtas i kommunhusets reception, Centralgatan 7, Tierp.

Materialet består av en kylbox med provflaskor och kylklabb, samt instruktioner.

Du ska inte använda egna flaskor vid provtagningen hur noga de än har tvättats. Det måste vara laboratoriets flaskor. Provet lämnar du in på Frendo, Centralgatan 1 i Tierp, måndag till fredag.

Riktvärden för dricksvatten enskild brunn

När det gäller radon är det bergsborrade brunnar som löper störst risk att ha förhöjda halter. I Socialstyrelsens Länk till annan webbplats. skrift "Dricksvatten från små dricksvatten anläggningar för privat bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." finns fördjupad information om ansvar, lagstiftning, vattentäkter, provtagning, kvalitet och åtgärder.

Sinad vattenbrunn

Om din brunn har sinat, kanske till följd av många varma sommardagar, finns möjlighet att hämta vatten vid vattenverken i Tierp och Skärplinge. Kom ihåg att ta med egna behållare att frakta vattnet i. Påfyllningen görs via tappkran eller vattenslang.

Det finns också företag som kan bistå med vattentransport till brunnar och pooler.