Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Dricksvatten

Dricksvattnet i våra kranar används till mycket mer än att släcka törsten.

Kommunalt kranvatten

Kraven på det kommunala dricksvattnet är framtaget gemensamt inom EU och bland annat Livsmedelsverket ska se till att kraven följs. Livsmedelsverkets regler gäller för kommunalt dricksvatten och dricksvatten som används i kommersiell och offentlig verksamhet, så som skolor, sjukhus och livsmedelsföretag.

Hårdhetsgrad på vattnet

Vid alla kommunens vattenverk mäter vi vattnets hårdhetsgrad. Temab, som driftar verken, har en lista över alla vattenverk och hårdhetsgrad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Egen brunn och vattenprov

Om du planerar att skaffa eller redan har en enskild vattentäkt i form av en grävd eller borrad dricksvattenbrunn kan du få rådgivning av Medborgarservice.

Fastighetsägaren står för provtagning och kostnad av analysen, men kommunen erbjuder rabatt via ett avtal för analystjänster.

Om du vill nyttja kommunens avtal är det förmånligast att beställa provtagningsmaterial via Eurofins webshop Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och uppge kampanjkoden"tierpbrunn".

Beställa prover direkt från andra laboratorier

Du kan också beställa analys och provtagningsmaterial direkt från andra laboratorier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men då gäller inte kommunens upphandlade priser.

Hämta material för provtagning

Provtagningsmaterial kan hämtas i kommunhusets reception, Centralgatan 7, Tierp. Observera att kostnaden då blir högre än vid beställning via Eurofins webbshop.

Materialet består av en kylbox med provflaskor och kylklabb, samt instruktioner.

Använd inte egna flaskor vid provtagningen. Det måste vara laboratoriets flaskor. Provet lämnas vardagar på Frendo, Centralgatan 1, Tierp.

Riktvärden för dricksvatten enskild brunn

När det gäller radon är det bergsborrade brunnar som löper störst risk att ha förhöjda halter. I Socialstyrelsens Länk till annan webbplats. skrift "Dricksvatten från små dricksvatten anläggningar för privat bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." finns fördjupad information om ansvar, lagstiftning, vattentäkter, provtagning, kvalitet och åtgärder.

Sinad vattenbrunn

Om din brunn har sinat, kanske till följd av många varma sommardagar, finns möjlighet att hämta vatten i kommunens vattenkiosker. Kom ihåg att ta med egna behållare att frakta vattnet i. Påfyllningen görs via tappkran eller vattenslang.

Vattenkiosker

Tierp, Jonlarsvägen

Örbyhus, Mänstavägen

Skärplinge, Gävlevägen

Söderfors, Nygatan

Det finns också företag som kan bistå med vattentransport till brunnar och pooler.

Läs mer om vattenkiosker på Temab. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.