Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Myggbekämpning vid Nedre Dalälven

Mängden stickmyggor kontrolleras löpande under sommarsäsongen i Nedre Dalälvsområdet. Syftet är att förbättra livsmiljön för människor och djur, samt att skapa bättre förutsättningar för turism. När mängden stickmyggor riskerar att öka snabbt sprids biologiskt bekämpningsmedel i älvens översvämningsområden från helikopter. Projektet genomförs i alla kommuner i Nedre Dalälvsområdet, från Avesta till Älvkarleby och finansieras av EU-stöd från Landsbygdprogrammet.

NEDAB ansvarar för bekämpningen

Nedre Dalälven Utvecklings AB (NEDAB) består av forskare med flerårig erfarenhet av myggbekämpning. De bevakar mängden stickmyggor, bekämpar när behovet uppstår och utför egenkontroll för att försäkra sig om att det endast är stickmyggorna som dör.

NEDAB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ställa frågor om myggbekämpningen. Där finns även uppdaterad information om vilka områden som bekämpas och vad som är aktuellt just nu.

Kommunens roll

Kommunen lämnar synpunkter på de ansökningar och dispenser som behövs för att NEDAB ska kunna bekämpa myggen. Varje år framförs att områdena kring Söderfors och Mehedeby behöver myggbekämpas intensivare. Dock kan myggorna sprida sig ganska långa sträckor, exempelvis från områden där bekämpning inte får utföras.