Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Engelska Parken i Söderfors

Engelska Parken i Söderfors började anläggas av familjen Grill i slutet på 1700-talet. Idag är parken ett populärt besöksmål och promenadstråk intill Dalälven och här finns även det Grekiska Templet.

Grekiska Templet. Foto: Maria Berg

Unikt byggnadsminne

Sedan år 1998 är Engelska Parken utpekat som byggnadsminne, vilket ger områdets kulturmiljövärden ett formellt skydd. Engelska Parken heter som den gör för att den är en park i engelsk stil. De blev populära under 1700-talet och anläggningsstilen spreds över Europa. Många delar av parken är välbevarade, bland annat templet, stenvalvsbron och grottan. Detta tillsammans med att parken ligger precis norr om den botaniska gränsen till Norrland, Limes norrlandicus, gör den unik i sitt slag.

Idén med engelska parker är att de ska se ut att vara naturliga, trotts att de är anlagda. Här finns både öppna och mer slutna parkrum, gräsytor och ängsmark. Det går att välja en strandpromenad längs Dalälven eller en vandring bland ekar, hassel och björk eller en mörkare skogspromenad på smala stigar.

Parken ägs och sköts av Tierps kommun och skötseln sker enligt ett vårdprogram med tillhörande skötselplan.

Läs mer om Engelska parken som byggnadsminne på Länsstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ekar med höga naturvärden

I Engelska Parken finns många ekar med olika ålder. De äldsta är flera hundra år gamla och de yngsta grodde för bara några år sedan. Eftersom många arter, framför allt insekter, mossor och lavar, är beroende av ekar för sin överlevnad är det viktigt att det växer upp ersättare till de stora jättarna. I Engelska parken sker en naturlig föryngring, alltså att ekollon som släpps om hösten gror på våren och med åren blir till nya träd.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
EngelskaparkenSöderforsVårdprogram.pdf Pdf, 10 MB. 10 MB 2020-06-17 18.39
EngelskaParken Skötselplan.pdf Pdf, 2 MB. 2 MB 2020-06-17 18.39
Skötselkarta.pdf Pdf, 568 kB. 568 kB 2020-06-17 20.09