Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

P-skiva i Tierps köping

Från den 1 april 2019 kommer den som ska parkera i Tierp att behöva en p-skiva. Den nya trafikregeln kommer att gälla dagtid, måndag till fredag, på sex utvalda platser i köpingen. 

På tilläggstavlorna står det angivet hur lång parkeringstiden är på varje parkering. Tidsangivelserna är 30 minuter, två timmar eller fyra timmar.

Parkeringsplatserna som berörs är:

Skriv tabellbeskrivning här
AdressTidsangivelse
Centralplan4 timmar
Grevegatan2 timmar
Järnvägspromenaden30 minuter
Norra Esplanadens södra sida30 minuter
Norra Esplanadens norra sida2 timmar
Bangårdsgatan4 timmar

Bild: Exempel på en tilläggstavla för P-skiva.

 

Såhär används p-skivan

En p-skiva finns i många olika utformningar och fungerar som hjälp för fordonsägaren att på ett enkelt och tydligt sätt visa när fordonet parkerades på platsen.

Tiden ställs in genom att vrida runt tidstavlan tills pilen pekar på ankomsttiden, därefter placeras den väl synligt på förarsidans instrumentbräda.

Vad kostar en p-skiva?

Det finns att hämta kostnadsfritt i Tierps kommunhus för den som vill. Annars finns de att köpa på de flesta bensinmackar. P-skivan behöver inte vara Tierps kommuns egna, utan det går bra med en från en annan kommun eller av ett annat märke.

Om jag saknar p-skiva?

Vid parkering för besökare som inte har någon p-skiva, kan datum och tid för när fordonet parkerades meddelas på exempelvis en lapp. Lappen placeras på förarsidans instrumentbräda och ska vara väl synlig och läsbar utanför fordonet.

Vad kostar driften av P-skiva?

Underhållskostnaden för parkeringsplatser, skyltar och stolpar kommer vara densamma som tidigare även efter införandet. En engångskostnad på ca 15 000 kr är beräknad för de nya skyltar och stolpar som kommer att sättas upp.

Varför införs p-skiva?

Införandet sker för att öka trafiksäkerheten och värna om de parkeringar som finns. När fordon står parkerade längre än vad som är tillåtet innebär det också att färre kan nyttja korttidsparkeringarna.