Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

P-skiva i Tierps köping

Snart införs P-skiva för de tidsbegränsade parkeringsplatser som finns i Tierps köping. Från den 1 april 2019 kommer den som ska parkera i Tierp att behöva en P-skiva.

Vilka parkeringar gäller det?

Innan införandet den 1 april 2019 kommer tilläggsskyltar att sättas upp på de parkeringarna som berörs. P-skiva ska därefter användas på parkeringar i Tierps köping som är tidsbegränsade och en tilläggstavla för P-skiva finns uppsatt. Den nya trafikregeln kommer att gälla dagtid, måndag till fredag.

När tilläggsskyltarna är uppsatta kommer en karta att finnas på hemsidan där samtliga parkeringar som kräver P-skiva finns markerade.

Bild: Exempel på en tilläggstavla för P-skiva.

Vad är en P-skiva?

En P-skiva, eller parkeringsskiva, finns i många olika utformningar och kan användas på parkeringsplatser som är avgiftsfria och tidsbegränsade. Den ska fungera som hjälp för bilägaren att på ett enkelt och tydligt sätt visa när fordonet ankommit till parkeringen.

Vad kostar en P-skiva?

Från mitten av februari fram till den 1 april kommer det finnas P-skivor att hämta kostnadsfritt i Tierps kommunhus och i samtliga matbutiker i centrala Tierp. Därefter går de att köpa på exempelvis en bensinmack. Det kommer vara fortsatt gratis att hämta i Tierps kommunhus.

Hur hanteras parkering för turister och andra besökare?

Vid parkering för besökare som inte har någon P-skiva, kan datum och tid för när fordonet parkerades meddelas på exempelvis en lapp. Lappen placeras på förarsidans instrumentbräda och ska vara väl synlig och läsbar utanför fordonet.

Vad kostar driften av P-skiva?

Underhållskostnaden för parkeringsplatser, skyltar och stolpar kommer vara densamma som tidigare även efter införandet. En engångskostnad på ca 15 000 kr är beräknad för de nya skyltar och stolpar som kommer att sättas upp.

Var kan jag hämta en p-skiva?

Under kamanjentiden fram till 1 april finns p-skivor att hämta i samtliga livsmedelsbutiker (Ica, Hemköp, Konsum och Lidl) i Tierps centralort.

P-skiva han hämtas gratis på kommunhuset.