Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

P-skiva i Tierps köping

Snart införs p-skiva för tidsbegränsade parkeringsplatser i Tierps köping. Från den 1 april 2019 kommer den som ska parkera i Tierp att behöva en p-skiva.

Den nya trafikregeln kommer att gälla dagtid, måndag till fredag, på sex utvalda platser i köpingen. På tilläggstavlorna står det angivet hur lång parkeringstiden är på varje parkering. Tidsangivelserna är 30 minuter, två timmar eller fyra timmar.

Parkeringsplatserna som berörs är:

Skriv tabellbeskrivning här

Adress

Tidsangivelse

Centralplan

4 timmar

Grevegatan

2 timmar

Järnvägspromenaden

30 minuter

Norra Esplanadens södra sida

30 minuter

Norra Esplanadens norra sida

2 timmar

Bangårdsgatan

4 timmar

Bild: Exempel på en tilläggstavla för P-skiva.

 

Såhär används p-skivan

En p-skiva finns i många olika utformningar och fungerar som hjälp för fordonsägaren att på ett enkelt och tydligt sätt visa när fordonet parkerades på platsen.

Tiden ställs in genom att vrida runt tidstavlan tills pilen pekar på ankomsttiden, därefter placeras den väl synligt på förarsidans instrumentbräda.

Vad kostar en p-skiva?

Fram till den 1 april finns det att hämta kostnadsfritt i Tierps kommunhus och i samtliga matbutiker i centrala Tierp. Därefter går de att köpa på exempelvis en bensinmack.

Det kommer vara fortsatt gratis att hämta i Tierps kommunhus.

Om jag saknar p-skiva?

Vid parkering för besökare som inte har någon p-skiva, kan datum och tid för när fordonet parkerades meddelas på exempelvis en lapp. Lappen placeras på förarsidans instrumentbräda och ska vara väl synlig och läsbar utanför fordonet.

Var kan jag hämta en p-skiva?

Fram till 1 april finns p-skivor att hämta i samtliga livsmedelsbutiker i Tierps centralort.

Framöver går det att hämta gratis på kommunhuset.

Vad kostar driften av P-skiva?

Underhållskostnaden för parkeringsplatser, skyltar och stolpar kommer vara densamma som tidigare även efter införandet. En engångskostnad på ca 15 000 kr är beräknad för de nya skyltar och stolpar som kommer att sättas upp.

Varför införs p-skiva?

Införandet sker för att öka trafiksäkerheten och värna om de parkeringar som finns. När fordon står parkerade längre än vad som är tillåtet innebär det också att färre kan nyttja korttidsparkeringarna.