Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Sagostig och hinderbana

På Vegavallen finns en sagostig och en hinderbana för barn. På området finns även grillplatser och vindskydd. På Vegavallen finns även motionsspår och utegym.

Hinderbana

I hinderbanan finns det hinder som roar både barn och vuxna. Det finns flera olika vägar med olika svårighetsgrad att välja på. Utmana dig själv eller någon annan med att balansera på stockar, klättra i nät och krypa genom tunneln.

Sagostigen

Sagostigen är en tillgänglig, spännande och fantasifull upplevelse för barn i förskoleåldern. Stigen börjar med en portal intill Vegavallens utegym, när du följer stigen kommer du upptäcka fem installationer, som ett enormt fågelbo, en sagotron och en upp-och-nedvänd rotvälta. Alla djuren återfinns i den norduppländska naturen.

En förhoppning är att stigen ska väcka intresse för natur och kultur, samt uppmuntra till utelek och konstnärligt skapande, säger projektledare Åsa Norling som ansvarat för den konstnärliga gestaltningen.

Sagostigen är en serie av ekskulpturer och konstinstallationer i naturmaterial, de senare inspirerade av så kallad ”land art”, eller naturkonst. Skulpturerna i ek är sågade med motorsåg av skulptör Hans Gustafsson. Sagotronen är byggd i Laur Koivs snickeri i Lövstabruk. Bänkar är byggda av Hammarskogs snickeri i Uppsala.

Till varje installation hör en saga, naturvetenskapliga fakta och tips på saker att göra. Det kan du hämta här:

Berätta en saga!

Sagor att berätta, läsa, väva vidare på, prata om och att leka... Inget skapar en sådan kontakt mellan människor som den munliga berättelsen med berättarens egna ord. Då skapas helt nya, unika bilder i lyssnarnas huvuden.

Nu som förr engagerar alltid en bra berättelse

Den får oss att känna och fastnar i minnet! Om berättelsen är en bok, film, ett spel eller en tecknad serie spelar inte alltid så stor roll. Men inget skapar en sådan kontakt mellan människor, som den munliga berättelsen med berättarens egna ord. Då skapas helt nya, unika bilder i lyssnarnas huvuden.

Folksagorna, som i sin muntliga form vandrat mellan generationer och världsdelar under lång tid, innan de någon gång skrevs ner, passar bra att berätta med egna ord. Strukturen är enkel och lätt att minnas.

Mörka sagor Ibland kan man som vuxen chockas av en del sagors mörker. Detta säger en del om hur sagor berättades förr – för att mellan vuxna både underhålla och dela kunskap, trosuppfattningar och normer. Och kanske ibland för att se till att barn höll sig till stigen och inte gick för nära vattnet.

Sagostigens sagor Berättelserna vi återger på Sagostigens sida, har ibland skalats av till sin enklaste form. Detta för att ni som besöker stigen ska få fylla på, efter egen skaparlust och uppfinningsrikedom. De går förstås jättebra att läsa högt som de är också!

Återberätta sagan som du minns den

Att lära in en saga behöver inte vara så svårt. Läs sagan ett par gånger, fundera över vad som fastnade i minnet. Försök att inte fokusera på att minnas själva orden i texten, utan vad som hände i den. Återberätta sagan som du minns den, brodera ut om det behövs. Kanske kan barn och vuxna hjälpas åt att fylla i, om minnet sviker? Det gör ju inget om det blev en helt ny saga!

För äldre barn, är sagoberättande bra för att öva en mängd färdigheter - bland annat att lyssna och att tala inför en grupp.

Tips för ett bättre berättande Här är några tips på länkar till resurser för dig som vill arbeta mer med berättande i en barngrupp (eller bara är intresserad):

http://www.sagobygden.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

http://storytelling.se/fabula-i-skolan/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

http://makete.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hoppas ni får en bra berättarstund – oavsett om den händer i skogen, hemma eller på förskolan/klassrummet!

Troll

Visste du...?

Det sägs visst att att troll avskyr solljus – men vad händer egentligen med troll som solar? De förvandlas ju till sten! Håll utkik efter stenar i skogen som ser lite underliga ut. De kanske har varit troll som råkat vara ute efter soluppgången?

Lära er mer om troll när ni kommit hem från utflykten?

Kika på isof.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trollsaga Smågossarna som träffade trollen

Kan ni några sagor om troll?

Har du hört den här, sagan om pojkarna och jättetrollen? Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 2 MB)

Boet

Om våren hörs ofta gökens kraftiga go-kå-läte här.

Förr lyssnade vidskepligt folk noga, från vilket håll gökens sång kom, det kunde förutspå framtiden, trodde de.

Västergök var bästergök.
Östergök var tröstergök.
Värre var det om göken sjöng i norr. Norrgök är sorggök.
Kom gökens sång från söder, var det riktigt illa. Södergök är dödergök.

Hur det än var med det, så är det sant att göken inte bygger några egna bon. I stället lägger gökhonan sina ägg i andra fåglars bon, när de vuxna fåglarna inte ser. Hon kan lägga många ägg, men bara ett i vart “fosterhem”. När gökungen kläcks, knuffar den ut andra ägg och nykläckta fågelungar, så det blir mer mat för gökungen själv. Vilken lurig fågel!

Känner du till några vanliga fågelarter? Någon som flyttar söderut på vintern, och någon som stannar?

fageln.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du många spännande fakta och bilder på fåglar. Ge er ut och spana på fåglar!

Tummelisa

Grodprinsen

På Hållnäskusten utanför Tierp finns naturreservat för de ovanliga gölgrodorna. Dit kan man åka och både se och höra grodorna, plocka blåbär och havtornsbär och bada från klippor.

På vintern varken hör eller ser vi grodorna. Då ligger de i vinterdvala i en trygg håla någonstans. De sover och värmen i kroppen sjunker. Vissa grodor tål till och med att delar av kroppen fryser till is några dagar.

Förvandlingsdjur

Grodor är förvandlingsdjur som ändrar form. Det tar ungefär tre månader för ett grodyngel att ändra form och växa till en smågroda.

Ett annat djur som också ändrar form helt, är fjärilslarven.

På Naturskyddsföreningens sida kan ni läsa mer om grodor i Sverige, lyssna till deras läten och hjälpa till att rapportera in var ni sett och hört vilken groda! naturskyddsforeningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grodprinsen

Underjorden

Var försiktig när du plockar svamp om du är ovan! Håll dig till de sorter som du är helt säker på – den gula kantarellen brukar vara lätt att känna igen.

De tre svampskulpturerna föreställer en sandsopp, flugsvamp och en granblodsriska. Både riskan och soppen går att äta, men flugsvampen ska du hålla dig borta från.

Lär dig mer om matsvampar på svampguiden.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Yggdrasil

I den gamla nordiska mytologin, berättar en myt om det enorma trädet Yggdrasil, Livets träd. En myt är en saga, som människor sedan urminnes tider använt för att förklara varför världen är som den är. Asken Yggdrasil bär både människornas, gudarnas och jättarnas världar.

Högst upp i grenverket sitter örnen Hräsvelg, längst ned under jorden gnager draken Nidhögg på rötterna. Ekorren Ratatosk springer upp och ned längs Yggdrasils stam, för att leverera förolämpningar mellan draken och örnen, vilka är evigt osams.

Nornorna, tre gummor som kan spå framtiden, vattnar Yggdrasils rötter med vatten från jätten Mimers brunn.

Det finns många myter om underjorden. Den här är från Grekland och handlar om varför det finns olika årstider.

Myten om Persefone och Demeter

Sagotronen

Allemansrätten ger oss både rätt att röra oss i och använda det vi hittar i skog och mark, men den ställer också krav på oss att göra rätt.

I skogen får du plocka vilda blommor och bär, nedfallna grenar och torrt ris.

Men du får inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, ollon, nötter eller kåda från växande träd. Och du får inte fälla träd eller klippa ner buskar. Tänk på att vissa blommor är så ovanliga att du inte får plocka dem. Det kallas att de är fridlysta. Känner du till någon fridlyst blomma?

Hos Naturvårdsverket finns mer att lära om allemansrätten! Naturvardsverket.se/allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem ska sitta i Sagoberätterskans tron?

Turas om att berätta mera!

Här är en gammal saga som handlar om att berätta sagor.

Sagotronen - Tusen och en natt