Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Prova på friluftsliv i år

Projektet Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Under hela året kommer alla delar av friluftslivet belysas och målet är att fler ska prova på friluftsliv och långsiktigt fortsätta. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Ambitionen är att fler ska hitta ut i naturen och prova på friluftsliv samt öka kunskapen om allemansrätten.

Månadsteman

Friluftslivets år 2021 består av tolv leveranser som manifesteras under en månad i taget. Leveransen kan genomföras under hela året, men syns extra under en månad.

Januari Invigning Friluftslivets år 2021
Februari Inspiratör friluftsliv
Mars Friluftskompis
April Hela Sveriges friluftsdag
Maj Friluftsliv i skyddad natur
Juni Äta ute
Juli Sova ute
Augusti Jag har aldrig…
September Gilla friluftslivet
Oktober Lära ute
November Må bra ute
December Dialog friluftsliv

Måndadstemanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Januari - Invigning Friluftslivets år 2021

Under en vecka uppmanas alla som vill att kickstarta året med att arrangera invigningsaktiviteter. Under hashtagen #luftenarfri enas samtliga aktiviteter för att visa på mångfalden under veckan.

Varför friluftsliv?

Friluftsliv är inte bara roligt och spännande utan även bra för hälsan. Det behövs bara ca 30 minuter om dagen för att vi ska må bättre både fysiskt och psykiskt. När vi är utomhus rör vi oss mer utan att vi tänker på det och vi har lättare att varva ner. Vi mår helt enkelt bra av naturen.

Friluftsliv var?

Allemansrätten gör att vi kan frilufsa till fots i nästan all natur, förutsatt att vi inte stör eller förstör. I kommunen finns det dessutom många mer iordningställda naturmål, bland annat naturreservat och smultronställen. Om du behöver tips på platser att besöka så kan du ta hjälp av apparna Naturkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Upplev Nordupplandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friluftsliv för alla

Alla kan vara med och frilufsa, efter sin egen vilja och förmåga. Friluftsliv fungerar lika bra i skogsområdet runt husknuten som ute på en längre vandringsled. I Naturkartan kan du hitta naturmål både nära hemmet och längre bort och du kan dessutom se vilka platser som går att nå med kollektivtrafik. Det går också att se vilka områden som är lätta att rulla fram i och vad man kan göra och uppleva på de olika platserna. Ett tips är att söka på grillplatser! Information om allemansrätten finns såklart på flera olika språk för att så många som möjligt ska känna sig välkomna.

Invigninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Februari - Inspiratör friluftsliv

Temat för februari månad var friluftsinspiratörer. Detta lyfte Tierps kommun fram genom att presentera några av de kommunanställda som antagit egna friluftsutmaningar för året.

Sara Sjödal - Kommunstyrelsens ordförande

Jag är kommunalråd i kommunen med uppdraget att vara kommunstyrelsens ordförande. Min yrkesbakgrund är mark/växt agronom och när jag inte är upptagen med politik tillbringar jag mesta tiden hemma på gården med jord- och skogsbruksverksamhet. Friluftsliv är en unik frihet som alla kan delta i.

Min utmaning är att ta med mig minst fem personer som annars inte kommit iväg på friluftsutflykt.

Jenny Lundström – Ordförande samhällsbyggnadsutskottet

Jag är ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet där många av planfrågorna hanteras. Att planera så att våra bostadsområden har tillgång till grönområden och närnatur är otroligt viktigt för att underlätta för friluftslivet. När naturen finns nära är det lätt att ta en promenera eller cykeltur och bara få insupa naturens ljud, dofter och myllrande rikedom. Friluftsliv behöver inte vara mer komplicerat än så.

Jag är också ordförande i Upplandstiftelsen, kommunernas och Region Uppsalas organisation som jobbar för att främja friluftslivet och biologisk mångfald i länet. Ett mycket viktigt och stimulerande uppdrag!

Min utmaning är att paddla Tämnaråns kanotled. Det är något jag ser fram emot.

Petra Kessler - Näringslivsutvecklare

Jag arbetar på enheten näringsliv och turism som näringslivsutvecklare och jag ansvarar även för en del landsbygdsutvecklingsfrågor. Friluftsliv har alltid varit en stor del av mitt liv, jag är uppväxt på en gård och älskar att vara ute i naturen både sommar som vinter. Det är enkelt att bara ta sig ut, jag får frisk luft, motion och kan göra roliga saker ihop med familj och vänner. Dessutom finns det ingen skönare känsla än efter att ha varit ute en hel dag i exempelvis skidbacken.

Min utmaning är att jag varje helg ska ta med min son, sambo och hund till en ny plats i kommunen där vi antingen vandrar, åker pulka eller grillar korv.

Malin Eskilsson – Administratör

Jag jobbar som administratör på kultur och fritid, som förvaltar flera av kommunens naturbesöksmål. Jag gillar att vara ute i naturen, både för att träna och umgås med familj och vänner. Just nu njuter jag av riktig vinter med fina skidspår.

Min utmaning i år är att ta med vänner ut och uppleva Upplandsleden.

Inspiratör friluftslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mars - Friluftskompis

Fler skulle komma ut i naturen om de hade någon att vara där med. Under leveransen Friluftskompis i mars uppmanar projektet till att ta med sig en kompis ut i naturen. Det kan vara föräldrar som tar med sig sina barn, föräldrar i en klass som går ihop och går ut eller en kompis som tar med sig en annan kompis.

Nu under pandemin är det svårt att träffas på vanligt sätt. Där­för har det framtagits ett bingo som du kan spela, själv eller tillsam­mans med dina närmaste. Sätt ett kryss i rutan när du klarat av den.

Friluftsbingo Uppsala län våren 2021länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Friluftskompislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

April - Hela Sveriges friluftsdag

Hela Sverige behöver en friluftsdag! Och kanske behöver Sveriges arbetsplatser en friluftsdag lite extra. Projektet hoppas att många arbetsplatser deltar i eller arrangerar aktiviteter för sina anställda på friluftslivets dag, den 29 april, eller att de erbjuder de anställda en friluftsdag andra dagar på året – det är inte datumet som är det viktiga, utan att få igång friluftsdagar generellt.

Vandra

Runt om i kommunen finns flera vandringsleder och promenadstigar med varierande längd och svårighetsgrad. Vill du uppleva en lättare tätortsnära vandring finns exempelvis Gillbergaspången och banvallen i Tämnarådalen i Tierp. I Söderfors finns flera stigar kring Hjällsjön och i flera orter finns vältrampade elljusspår. Om du vill ta dig lite längre ut men fortfarande ha en ganska lättvandrad sträcka så finns det flera naturreservat med markerade stigar. Bland dessa finns Ängskär, Iggelbo och många fler. Är du ute efter en utmaning så finns det flera sträckor av Upplandsleden att välja på.

Fågelskådning

Så här på vårkanten är det många fågelarter som återvänder till Sverige och i kommunen finns flera rikskända fågellokaler. Mellan Karlholm och Skärplinge ligger Ledskär och där finns flera fågeltorn att sprida ut sig på. Tornet i hamnen är helt nybyggt och det är även tillgänglighetsanpassat för de som behöver rulla. Vid Vendelsjön ligger Varggropens fågeltorn och härifrån är det inte långt till den plats där den för Sverige mycket ovanliga wilsonbeckasinen sågs år 2019. Vill man längre ut i kustbandet med chans att få se riktiga rariteter kan man ta sig ut till ön Björn i naturreservatet Björns skärgård. Man kan boka båttransport från Fågelsundet alternativt ta sig dit med egen båt och det går även att hyra fyrvaktarbostaden för övernattning.

Paddla

Nu när isarna släppt har paddlingssäsongen officiellt börjat. I kommunen finns det gott om bra paddlingsvattenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster oavsett hur erfaren du är. Det finns allt från lugna åar och sjöar till mer strömmande vattendrag. Det finns även en lång kuststräcka med varierande natur och svårighetsgrad. I Tämnarån finns dessutom ny kanotled som du gärna får testa!

Hela Sveriges friluftsdaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Maj - Friluftsliv i skyddad natur

Luften är fri lyfter varför det är viktigt att bevara natur och vill öka kännedomen om vad skyddad natur innebär. Biologiska mångfaldens dag 22 maj och nationalparkernas dag 24 maj kommer att uppmärksammas. Skyddad natur gör Sverige rikt. En variationsrik natur bidrar till en mångfald av arter och livsmiljöer och en mångfald av naturupplevelser – nu och i framtiden.

Friluftsliv i skyddad naturlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster