Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Between the Hearth and the Stack

Anna Pehrsson Foto: Thomas Zamolo

Anna Pehrsson Foto: Thomas Zamolo

Under sommaren och hösten 2020 kommer dansaren och koreografen Anna Pehrsson att vistas i Karlholmsbruk för att ta fram ett alldeles nytt och unikt dansverk som utgår från platsen och dess historia. Projektet som är ett samarbete mellan Region Uppsala och Tierps kommun.

Karlholmsbruk i norra Uppland har en lång historia som bruksort. Orten är döpt efter sin grundare Charles de Geer som anlade ett vallonbruk här på 1720-talet. 1931 smiddes dock den sista järnstången i den nu byggnadsminnesförklarade Lancashiresmedjan. 1937 startade en ny produktion med Karlitfabriken, anlagd av KF och Korsnäs. Detta blev brukets stolthet fram till nedläggningen 2012. Idag är fabriksplatsen en byggarbetsplats för projektet Karlholm Strand med exklusiva bostäder. Vad händer med en plats i förändring, där det nya står och lutar mot det gamla?

I projektet Between the Hearth and the Stack undersöker dansaren och koreografen Anna Pehrsson samspelet mellan konst, plats och omvärld genom att vistas på platsen och möta civilsamhället. Resultatet kommer att bli en konstnärlig gestaltning som visas i Karlholm i höst.

– Idén med projektet är att lyfta lokala frågor till ett större perspektiv genom konsten. Grunden för Annas arbete blir både kulturhistoriska platser men också möten med människor. Därför kommer vi bl.a. att arbeta med workshops och dans utomhus där man får möjlighet att både uppleva dans och vara delaktig genom samtal, säger Louise Magnusson, kultursekreterare i Tierps kommun.

Anna Pehrsson är en erfaren dansare och har en tjugoårig internationell och nationell karriär bakom sig med bl.a. arbete för Cullbergbaletten. Hon ser fram emot projektet i Karlholm och hoppas på att möta dess innevånare i samtal och aktiviteter.

– Jag kommer själv från ett litet gruvsamhälle i norr och delar möjligen en del erfarenheter med Karlholms innevånare, säger Anna Pehrsson. Between the Hearth and the Stack utgår från ett scenario där människa, teknologi och växande material sammanbor och modifierar varandra. Inspirerad av Karlholms historia utgår jag från processen där järn blir stål i en smedja för att studera olika kroppsliga förlopp av tillblivelse som abstrakta rörelser och dess möjlighet att skapa nya imaginärer i en värld i kris.

Under sju tillfällen kommer Anna att vara på plats i Karlholm, delta i både Svenska kyrkan och lokala föreningars verksamhet, träffa skolelever och dansa för ålderdomshemmet. Vistelsen avslutas med ett uruppförande av verket lördagen den 3 oktober kl. 19 på Folkets hus.

– En viktig roll i dessa tider, blir för oss som jobbar med kulturfrågor och de fria kulturutövarna, att stötta dem genom olika typer av insatser. Det här projektet kommer verkligen i rätt tid då många av de fria kulturutövarna har förlorat sina uppdrag och inkomster. Och det är kanske nu som kulturen bäst behövs. Det här är ett projekt som kommer att pågå en lägre tid och sätta spår och avtryck, säger Eva Forsberg Pejler, danskonsulent vid Region Uppsala.

Kalendarie då Anna vistas i Karlholm (med reservation för ändringar)

15-17 juni

Dansmaraton in i Karlholm den 16 juni kl 17. Anna dansar från Vattentornet fram till Vita magasinet. Se hela dansen på Kulturhuset Möbelns Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

5-8 augusti.

Lördagen den 8 augusti kl 16.30-17.00 Anna ger en dansintroduktion i samband med Kultur- och guidegruppens musikkonsert i Lancashiresmedjan

17-18, 24-28 augusti, 7-8, 14-18 september

Måndagen den 14 september: Workshops med Anna och Karlholmsbugg i Folkets hus
kl 18.30-19.30 workshop för ungdomar upp till 25 år
kl 19.30-20.30 workshop för vuxna (över 25 år)

Inga förkunskaper behövs. Fri entré med begränsat antal platser.Boka plats senast lördag 13 sept via sms 070-404 47 24 eller bokabiljett@karlholm.nu
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

28 september-4 oktober

Uruppförande av Between the Hearth and the Stack lördagen den 3 oktober kl 19 med efterföljande samtal/mingel i Folkets hus, Karlholm.

4 okt Dansmaraton ut ur Karlholm från Vita Magasinet till Vattentornet kl 13.00

Presentation av projektet och föreställning i Kulturhuset Möbeln i Tierp torsdagen den 5 november kl. 18:00.

Om konstnären:
Anna Pehrsson har dansat med Alias Compagnie och Cullbergbaletten, med koreografer som Edouard Lock, Guilherme Botelho, Benoît Lachambre, Jefta van Dinther, Eszter Salamon, Cristian Duarte, Deborah Hay, Alexandra Waierstall och Mia Habib med flera. 2013 erhöll Anna en MFA i Koreografi från DOCH och sedan 2016 har hon skapat sju verk som visats på Weld, Wanås Foundation, Bonniers Konsthall, Uppsala Konstmuseum, Dansens hus och MDT. Under våren 2020 hade solot Crisp. Come Now we Falling premiär på Dansens hus, Stockholm. Anna är verksam som mentor, repetitör och konstnärlig rådgivare och har undervisat vid Balettakademien, DOCH MA i Koreografi, Dansalliansen, Bronnbacher Stipendium, samt vid Hong Kong Academy for Performing Arts. Läs mer på annapehrsson.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster