Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Atlas över de förlorade sjöarna

Atlas över de förlorade sjöarna

Atlas över de förlorade sjöarna, 2019 av Ida Pettersson. Foto: Ida Pettersson

2019

Konstnär: Ida Pettersson
Placering: L-huset i Örbyhus skola

Material: Utskuret, transparent akrylplast monterat på väggen samt sammansatt till tre hängande mobiler.

Beställare: TKAB

Invigdes med öppet hus och föreläsning den 29 augusti 2019.

Om verket: Under 1600-talet var landskapet i nuvarande Tierps kommun rikt på sjöar men från mitten av 1800-talet är de plötsligt försvunna! En förklaringen till det är att man började dika ut våtmarker för att skapa åkrar för odling. Utdikningen ledde till att hela den ekologiska balansen rubbades och många sjöar torkade ut. Idag finns mindre än hälften av sjöbeståndet från 1600-talet kvar.

Ur Ida Petterssons skiss:
Sjöarna
"I min skiss har jag jobbat med kartor över dessa sjöar. Jag använder mig av ljusblå transparent plexiglas och har lagt gamla och nya kartor i lager på varandra. De gamla sjöarna som försvunnit sitter närmast väggen och de nuvarande som ytterligare ett lager utanpå dessa. Tekniken och materialet gör att vi ser både historien och nuet samtidigt, som lager på varandra. När ljuset från det stora fönsterpartiet träffar sjöarna bildas skuggor som kommer att förändras under dagen. På så sätt blir verket rörligt fast det är stilla."

Rummet
"I arbetet utgick jag från luftrummet ovanför inomhustorget som har fantastiska rumsliga möjligheter. En hängande skulptur syns från alla vinklar 360° samt utifrån. Jag testade att använda färgat transparent material och upptäckte fina färgöverlappningar som påminde mig om min barndoms prickiga godispåsar. Mobilernas form pendlar mellan abstrakt och figurativt så att barnen med sin egna kreativitet och tanke kan sätta ihop dem till nya former."

Om konstnären:
Ida Pettersson, f. 1979, har en magisterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan samt en kandidatexamen i arkitektur från Kungl. Tekniska högskolan i Stockholm. Hon har även studerat vid Konstfack. Hennes verk syns bl.a. i Botkyrka kommun, Region Gävleborg och Örebro kommun. Hon har mottagit arbetsstipendium från Konstnärsnämnden och deltagit i internationellt kulturutbyte genom IASPIS. Ida Pettersson har haft separata utställningar på bl.a. Box i Göteborg, Uppsala konstmuseum och Verkstad: rum för konst, Norrköping.

Tillgänglighet: Konstverket är placerat inomhus och tillåtelse från personalen krävs för att få besöka skolan. Verket syns genom fönstret från skolgården.