Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Between the Hearth and the Stack (mellan härd och skorsten)

Anna Pehrsson Foto: Thomas Zamolo

Anna Pehrsson Foto: Thomas Zamolo

2020

Konstnär: Anna Pehrsson
Beställare: Tierps kommun och Region Uppsala

Om verket: “Ånghammaren slår hårt, men den kan också slå sakta, till och med stanna om så är nödvändigt. Det är sammanslagningsprocessen som bestämmer gången, men smeden ska inte vänta på dess order.” …/… HON ska själv kunna se och bedöma behovet av slagens tryck och kraft.”
Lånat från filmen Det gamla bruket (1947), av Johan Olof Johansson och Niklas Skoglund, 26 min dokumentärfilm, Kooperativa Förbundet KFs Arkiv och Bibliotek

Under sommaren och hösten 2020 undersökte Anna Pehrsson samspelet mellan konst, plats och omvärld genom ett projekt i Karlholmsbruk, Uppland. Resultatet blev en konstnärlig gestaltning inspirerat av processen då järn blir stål och är skapat genom erfarenheten av en längre och återkommande vistelse i Karlholm.

Koreografi och dans Anna Pehrsson
Videoprojektion Jordana Loeb
Kostym Nygårds Anna Bengtsson
Musik Anders af Klintberg
Ljussättning Thomas Zamolo

Tack till: Agnieszka Dlugoszewska, Björkängsskolan, CCAP/Anna Grip, Julia Sundberg, Cristina Caprioli, Equmeniakyrkan i Karlholm, Folkets hus i Karlholm, Karlholmsbugg, Kerstin Forsblom, SITE, Svenska kyrkan och till invånarna i Karlholmsbruk.

Framföranden:
Verket hade urpremiär i Folkets hus i Karlholmsbruk den 3 oktober 2020 och har efter det visats bland annat på Kulturhuset Möbeln i Tierp, Köttinspektionen i Uppsala, Weld i Stockholm och Ånghammaren i Österbybruk.

Om konstnären:
Anna Pehrsson har dansat med Alias Compagnie och Cullbergbaletten, med koreografer som Edouard Lock, Guilherme Botelho, Benoît Lachambre, Jefta van Dinther, Eszter Salamon, Cristian Duarte, Deborah Hay, Alexandra Waierstall och Mia Habib med flera. 2013 erhöll Anna en MFA i Koreografi från DOCH och sedan 2016 har hon skapat sju verk som visats på Weld, Wanås Foundation, Bonniers Konsthall, Uppsala Konstmuseum, Dansens hus och MDT. Under våren 2020 hade solot Crisp. Come Now we Falling premiär på Dansens hus, Stockholm. Anna är verksam som mentor, repetitör och konstnärlig rådgivare och har undervisat vid Balettakademien, DOCH MA i Koreografi, Dansalliansen, Bronnbacher Stipendium, samt vid Hong Kong Academy for Performing Arts.

Hemsida: annapehrsson.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordana Loeb är en amerikansk konstnär som bor och arbetar i Stockholm sedan 2012. Hennes konstnärliga utveckling och praktik bygger på en fascination av koreografi och kroppens rörelse genom dans. Hennes studier i dans har fortgått parallellt och sammantvinnat med hennes arbete med grafik och trycktekniker, video konst och skulptur. Hon har en B.F.A i trycktekniker från Syracuse University, College of Visual and Performing arts in New York.

Hemsida: jordanaloeb.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.