Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Where I End and You Begin

Where I End and You Begin, 2018 av Viktor Rosdahl. Foto: Viktor Rosdahl

Where I End and You Begin, 2018 av Viktor Rosdahl. Foto: Viktor Rosdahl

2018

Konstnär: Viktor Rosdahl
Placering: Skolvägen 2, Örbyhus

Material: Målning på puts med en mineralfärg.

Beställare: Tierpsbyggen AB

Om verket: Inför sitt skissuppdrag studerade konstnären Viktor Rosdahl platsen noggrant och träffade bland annat hyresgäster och ortsbor för att samtala om platsen.

- Efter att ha tagit del av önskemål och berättelser från den lokala historiens spännande öden fanns det speciellt en viktig sak som kom upp; tåget och dess betydelse för Örbyhus, säger Viktor Rosdahl. Jag fastnade för associationen till ånglok och tåg, själva röken som bolmar därur. Jag fortsatte att arbeta med denna i olika mönster med syfte att nå nån slags harmoni och gäckande svävande rörelse, ett slags soft pattern, mjukt rutnät som säger emot sig själv.

Örbyhus växte fram som stationssamhälle efter järnvägslinjen mellan Uppsala och Gävle som invigdes 1874. Bebyggelsen är typisk för ett sådant stationssamhälle med industriområden i nära järnvägsområdet och bostadshus som Skolvägen längs tillfartsvägarna. Viktor vill att hans verk Where I End and You Begin ska vara framåtblickande och beständigt.

- Jag ville göra något som var starkt visuellt och lyfte platsen och väggen, men heller ej sa för mycket, något som ska kunna stå emot tidens tand, säger Viktor Rosdahl.

Hemsida: viktorrosdahl.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgänglighet: Konstverket kan ses från bil-, cykel- och gångväg samt från tåget när det passerar Örbyhus station. Verket är belyst under kvällstid.