- tierp.se
- Omsorg och stöd
- Stöd för äldre och personer med funktionsnedsättning
- Boenden
- Boende för personer med funktionsnedsättning
- Korttidsvistelse för barn och ungdomar
Kontakta kommunen
Telefontider | Må - fr 9.00-16.00 |
---|---|
Telefon | |
E-post | |
Besök | Centralgatan 7, Tierp |
Öppet | Må - fr 7.30-16.00 |
Korttidsvistelse för barn och ungdomar
Korttidsvistelse är en tillfällig vistelse utanför hemmet för personer som har en funktionsnedsättning. Bakgrunden kan vara behov av miljöombyte och rekreation eller att familj och närstående behöver avlastning. Stödet ges enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). För att få stöd behöver en ansökan skickas till kommunen och stödet kan ske i form av korttidshem, korttidsfamilj eller som ett läger.”
Ansökan om korttidsvistelse
Du kan ansöka om korttidsvistelse via kommunens LSS handläggare, mer information om ansökan finns på sidan ansökan om insatser enligt LSS Öppnas i nytt fönster..
Korttidsboendet Trollsländan
I Tierps kommun finns ett korttidsboende som heter Trollsländan och kallas för ”Trollis”. Boendet är för barn och skolungdomar mellan 0-21 år och ligger relativt centralt i Tierp.
Antalet dygn barn eller skolungdom vistas på korttidsboendet bestäms av beslut från LSS handläggare och för att det ska bli en så bra planering som möjligt erbjuder vi vistelse på både vardagar och helger i den mån det är möjligt.
Kontaktuppgifter
Vid frågor eller behov av mer information går det alltid bra att ringa eller skicka sms till oss.
Telefon: 0293–21 90 71
Mobil: 076–766 83 67
Adress: Fågelvägen 21, 815 80 Tierp
Information om rutiner på Trollsländans
Inskolning planeras individuellt med er utifrån barnet/ungdomens behov.
Personalen som arbetar på korttidsboendet är vård- och omsorgspersonal. Övervägande andel är utbildade barnskötare eller undersköterskor. Korttidsboendet har även nattpersonal. Flera har lång erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar med funktionsnedsättning och har kompetens inom lågaffektivt bemötande och alternativ kompletterande kommunikation, AKK. Till viss del finns också timanställd personal på korttidsboendet.
Korttidsboendet har hemlik miljö och barnet/ungdomen har ett eget rum under vistelsen. Vardagsrum och kök delas med de andra som är på korttidsboendet. Vanligtvis är det 2 - 5 barn/ungdomar på korttidsboendet samtidigt.
Verksamheten bedrivs i en enplansvilla med fem rum och kök samt gemensamhetsutrymmen. Villan har en stor tomt på baksidan för lek utomhus.
Vid lovdagar är det lämning efter klockan 16 och hämtning senast klockan 14. Under skoldagar kommer eller åker barnen efter skolan. Ring alltid och bekräfta innan att barnet kommer.
Packningen hämtas/lämnas här på Trollis, eller skickas med till/från skolan.
Stående medicin och vidbehovsmedicin t.ex. Alvedon, nässpray, pollen eller hostmedicin ska packas med i dosett. Vi delar inte direkt från karta/burk. OBS! Ni föräldrar lämnar ett påskrivet ordinationskort till verksamheten. Vid medicinändringar måste en ny lista skrivas av er. All medicin förvaras inlåst
Hygienartiklar så som tandborste, tandkräm, duschtvål och schampo packas i en egen necessär. Blöjor tas med hemifrån och förvaras här. Vi säger till när de börjar ta slut.
Handdukar och sängkläder tillhandahåller vi.
Packa med kläder för alla sorts väder, samt bad-och gymnastikkläder. Extrakläder kan vara bra att packa med. Vi tvättar kläderna här.
Om ditt barn har hjälpmedel så skickas även de med.
Alla kläder, hjälpmedel och andra personliga tillhörigheter måste vara namnmärkta. Saker tas med under eget ansvar.
Avgift för måltider enligt kommunens fastställda taxa (Taxa för service och tjänster i anslutning till insatser inom Vård och omsorg för personer med funktionsnedsättning).
Fickpengar till exempelvis skolutflykter eller resor, utflykter och lördagsgodis på Trollis kan tas med. Tänk på att inte ta med för stor summa pengar. Vid större utflykter rådgör vi med er föräldrar.
Vid sjukdom bör inte barnet komma till Trollis. Blir barnen sjuka hos oss kontaktar vi er och rådgör. Om barnet är sjukt och inte kan vara i skolan bör de inte vara på Trollis på grund av smittorisk.
- Vi lagar all mat själva.
- Taxi ansvarar ni föräldrar, vårdnadshavare för, om inte vi gör några ändringar.
- Varje barn har utsedda kontaktmän. Det är frivilligt att köpa och ha med en dagbok där vi skriver om dagen som skickas mellan oss, skolan och hemmet.
- Det är viktigt att vi alltid har korrekta personuppgifter, så som ny adress och telefonnummer.
- Berätta gärna eller skriv ner det ni anser är bra för oss att veta om ert barn.