Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Tonåringar som dansar

Dans för hälsa

Dans har visat sig kunna få tonårsflickor att må bättre. Fokus ligger på rörelseglädje och kravlöshet, inte prestation eller uppvisning.

Målgrupp

"Dans för hälsa" är en aktivitet för tjejer 12-19 år som ofta har ont i magen eller huvudet, känner stress, oro och nedstämdhet, kanske sover dåligt eller har värk i nacke/axlar. Den här aktiviteten ska hjälpa dig att må bättre.

Hur går det till?

Vi rör oss till musik och man får ha vilka kläder man vill, bara man trivs och känner sig bekväm. Det kommer inte att bli någon uppvisning inför publik, vi dansar bara för vår egen skull och för att få gemenskapen i gruppen och glädjen i dansen. Det är helt utan krav och du behöver inga förkunskaper.

Hur kommer jag i kontakt med "Dans för hälsa"?

Anmäl dig genom att kontakta din skolsköterska eller kurator på elevhälsan, där får du mer information om tid och plats för träffarna. Det är helt gratis att delta.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Dans för hälsa - information till dig som är vuxen.pdf Pdf, 1 MB, öppnas i nytt fönster. 1 MB 2020-01-27 09.55

Vill du veta mer om Dans för hälsa?

Har du frågor om Dans för hälsa eller inskrivning, kontakta
Sofie Larsson, dansforhalsa@tierp.se, 070-0820059
Strategsamordnare

”När jag kommer till dansen känner jag mig behövd och att jag får vara den jag är”. E.14år

”När jag kommer till dansen känner jag mig behövd och att jag får vara den jag är”. E.14år

”Det är skönt att komma dit för man kan bara vara sig själv och släppa ut allt man har inom sig. Dansen är ett av det bästa som har hänt mig i livet. Jag har uppnått vänskap som jag trodde inte jag kunde få, det är den bästa platsen i universum <3. S.14år”Allt stressar mig förutom dansen, det är den enda gången jag verkligen kan ta det lugnt”. S.14år


” For me the dance is where I can be myself and I feel alot much better after dance with everyone. And I love the feelings I get when Im playing with the girls” S.17år

”Det är skönt att dansa för då kan jag släppa pressen ifrån skolan och tänka på något annat”

Bakgrund till projektet

Metoden som ligger till grund för projektet heter Dans för Hälsa och utgår från ”Dansprojektet” – en vetenskaplig randomiserad studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro universitet.

Den psykiska ohälsan bland ungdomar är högre nu än den någonsin varit sedan Folkhälsomyndigheten startade sina mätningar på 80-talet. Det saknas i stor utsträckning förebyggande och behandlande åtgärder. Det saknas en motpol till prestationssamhället.

Dans, kravlös och i grupp, med fokus på rörelseglädje, är en hälsoekonomiskt effektiv insats som kan utgöra den där motpolen - och komplettera elevhälsan. Genom att stärka skyddsfaktorer för hälsa; såsom fysisk aktivitet och social samvaro, läggs fokus på det som är friskt; individens resurser. Negativa tankar, ältande, byts ut mot närvarande upplevelse av rörelse en stund. Musik, dans, gemenskap, puls och energi kan bryta destruktiva mönster och ge den frizon från stress som behövs för att få tillgång till känslan av självtillit; för att färglägga livet.

Den vetenskapliga studien bakom metoden visade att regelbunden kravlös dans med fokus på rörelseglädje gav förbättrad självskattad hälsa, stärkt självtillit, minskade kroppsliga och emotionella stressrelaterade besvär, minskad trötthet liksom minskad användning av smärtstillande hos målgruppen tonårsflickor med psykosomatiska besvär som huvudvärk, magsmärta, oro och nedstämdhet.
Läs mer om interventionen: https://www.dansforhalsa.se/forskning