• - KF i korthet den 11 juni 2024

  • - Tierps kommun bjuds in till FN i New York

  • - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Ny förskola och ombyggnation av Örbyhus skola

  • - Samarbete för fler bostäder

  • - Parkeringövervakning vid Trollsjön

  • - Så nöjda är företagarna med företagsklimatet

  • - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och politik

Bengt-Olov Eriksson släpper rodret i Tierp

Bengt-Olov Eriksson (S) drar sig tillbaka från de mest centrala positionerna i Tierps kommunpolitik. Han avgår som kommunstyrelsens ordförande den 1 november 2018, på dagen 26 år efter att han tillträdde uppdraget.

– Bakgrunden är valresultatet. Alliansen tog 21 mandat. Vi samlar 20 tillsammans med MP och V. SD får 8. Även om vi fortsatt är kommunens största parti så är vi valets förlorare. Jag vill självklart gratulera alliansen till valframgången.

Valresultatet innebär att SD får en vågmästarroll i fullmäktige och i kommunstyrelsen, i dess arbetsutskott och för övrigt i de flesta beslutande församlingarna.

– Vågmästarroller, oavsett parti, ger inte bra förutsättningar för att styra en kommun på ett effektivt sätt. Även om alliansen skulle få igenom budgetar och annat genom att SD lägger ner sina röster, så är det inget man kan utgå från. Med det som utgångspunkt och för kommunens bästa så hoppas jag på någon form av blocköverskridande överenskommelser.

– Det är viktigt att en sådan konstellation ges bästa möjliga förutsättningar. Det kommer att bli en nystart med många nya människor och då ska det inte finnas för mycket gammalt i bagaget.

– Med mina 26 år som kommunstyrelsens ordförande och ytterligare nästan två år som heltidskommunalråd är det klart att jag i stor utsträckning personifierar detta gamla bagage. Jag kommer av naturliga skäl inte att ingå i eventuella förhandlingar och diskussioner.

Hur känns det nu?
– Det är en besvikelse och ett vemod. Det här har varit mitt hem under 28 år. Men med lite perspektiv är det med tacksamhet och stolthet över att ha haft förmånen att leda den här fantastiska kommunen och organisationen under så lång tid.

Kommer att sakna…
– Alla fantastiska medarbetare som jag fått jobba med under alla dessa år.

Ser fram mot…
– Att faktiskt ha frihet att göra mer av det jag vill. Särskilt möjligheten att lägga mer tid på mitt stora intresse som är trädgården.

Släpper politiken helt?
– En del regionala och centrala uppdrag kvarstår. Men jag kommer att råda över min egen tid på ett helt annat sätt.