• - Förbättrade siffror i Svenskt Näringslivs ranking

 • - Det är dags för höstmarknad!

 • - Gävlevägen — begränsad framkomlighet

 • - Följ siffrorna för valet i Tierps kommun

 • - Har du finsk anknytning?

 • - Meröppet på biblioteken

 • - Nu ska alléträden beskäras

 • - Avstängd gång- och cykelväg

 • - Rapportera fynd av tallolja vid kusten

 • - Löfte för ett tryggare Tierp

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Bo, trafik och miljö

En helg med fokus på vildsvin

Tierps kommun samordnar tillsammans med Älvkarleby kommun, Östhammars kommun och Svenska Jägarförbundet en helg för att jaga vildsvin. Vildsvinshelgen sker mellan 26-28 november.

Bakgrund

Vildsvinen har blivit många utmed Upplandskusten vilket orsakar stora skador på odlingsmark, trafikolyckor och störningar i tätorterna. För få kontroll över detta anordnas en helg där fokus ligger på att jaga vildsvin. I samband med detta vill arrangörerna även lyfta fram viltkött som klimatsmart och närproducerad matråvara.

Syfte och mål:

 • Minska vildsvinsstammen i alla tre deltagande kommuner genom en fokuserad och i tid samordnad jaktinsats med förhoppningen om upprepade samordnade jakttillfällen.
 • Sprida kunskap och kännedom om vilt- och då i synnerhet vildsvin som lokalproducerat kött. Vi vill öka kunskapen i såväl skolrestauranger som hos allmänheten om jakt, vilt och det fantastiska viltköttet.
 • Påvisa behovet av och verka för ett fungerande system för avsättning av vildsvinskött för att både öka intresset för jakten såväl som för vildsvinet som livsmedel.

Efter jakt

I samband med jakten finns möjlighet att skänka vildsvin till Strömsbergs slakteri och köttet kommer sedan att serveras i kommunens verksamheter. Du får en liten gåva som tack.

Det blir en hel helg med fokus på vildsvin, vildsvinsjakt och den lokala närproducerade maten som finns i våra skogar. Svenska Jägareförbundet kommer att hålla en utbildning för måltidspersonalen i skolrestauranger i kommunerna samt viltundersökarkurs för de jägare som vill.

Mer information om jakten samt inlämning av skjutna djur finns på Svenska Jägarförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vildsvin på menyn

Vem kan vara med?

Den här helgen gäller samma regler som vid vanlig jakt, det vill säga man måste ha jakträtt där man jagar alternativt bli inbjuden som jaktgäst av ett jaktlag. Den som är intresserad av att vara med under jakten kan ta kontakt med ett jaktlag och se om det finns plats.

Kommunägd skogsmark

Uppmaningen är riktad till jägare som har jaktmark i kommunerna, att så många av dem som möjligt försöker vara ute och jaga denna helg. Att de gärna får samordna sig med grannlagen samt bjuda in jaktgäster om de vill, men det är upp till varje jaktlag.

Kommunen äger främst tätortsnära skog där många människor rör sig i elljusspår och på stigar. Dessa områden kommer inte per automatik att upplåtas till jakten.

Vad gör kommunen?

Kommunens roll i projektet är att tillsammans med Älvkarleby kommun, Östhammars kommun och Jägareförbundet uppmärksamma jakthelgen. Kommunen betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Strömsbergs slakteri och betalar för styckningen och övrig hantering av köttet. Kommunerna och Jägareförbundet lottar ut priser bland som anmäler att de ska delta i jakten. De jägare som väljer att skänka ett vildsvin får en enkel gåva som tack.

Arrangörer
Älvkarleby/Tierps/Östhammars kommuner, Jägareförbundet Uppsala län samt de lokala jaktvårdskretsarna Tierp-Tolfta-Söderfors, Älvkarleby-Västland och Östhammar.

Vill du delta?
Anmäl dig här och var med och tävla om fina priser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Varje person som vill delta måste anmäla sig - inte bara en i jaktlaget