• - Underhållsarbete på dammluckor i Karlholm

  • - Ansök om bygglov inför sommarprojekten

  • - Trygghetsvandring i Örbyhus

  • - KF i korthet den 27 februari 2024

  • - Näringsliv och medborgare möts på Yrkes- och utbildningsmässan

  • - Nya lokaler för Vallskoga förskola

  • - Låna gitarr på biblioteket

  • - KF i korthet den 12 december 2023

  • - Lyckad jakt vid vildsvinshelgen

  • - Näringslivet i Tierps kommun bäst i länet

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Förskola och utbildning

Hög- och lågteknologi möts i rörliga robotar med kropp och ben av piprensare och balsaträ när utbildningsledare inom Tierps kommun fick utbildning om Makerspace.

IT i skolan kan börja med en piprensare

 IT i skolan är betydligt mer än datorer. Det kan börja med piprensare och balsaträ. Så är det i den växande värld av kreativitet som fått namnet Makerspace och som utbildningsverksamheten i Tierps kommun nu börjat utforska.

– Makerspace är en växande verksamhet som handlar om att genom programmering, 3D-skrivare och med hjälp av enkla och vardagliga material bygga robotar och skapa nya innovativa lösningar. Det säger Mats Östling, projektsamordnare inom utbildningsverksamheten i Tierps kommun.

Kreativ IT-slöjd

Vid en ledningsträff under sportlovsveckan 2019 fick Tierps samtliga skolledare och förskolechefer en inblick i Makerspace. För inspiration och vägledning svarade Per Falk. Han är makersamordnare och IT-strateg i Upplands Väsby kommun. Där har skolan byggt ett stort lärlabb som nav för skolans digitaliseringsfrågor. Väsby Makerspace beskriver sig som ”ett kreativt centrum för IT-slöjd”. Denna arena ska svara mot nya krav i skolans styrdokument och Skolverkets digitaliseringstrategi.

– Digitaliseringen av förskolan och skolan handlar om så mycket mer än datorer och plattor. Det är att inspirera till skapande, kreativitet, utforskande och till frågor om demokrati och delaktighet. Det säger Jon-Erik Egerszegi, utbildningschef Tierps kommun.

Ökar förståelsen

– Genom att själv få bygga, testa och utveckla sina egna idéer ökar förståelsen för hur vår värld fungerar, säger Mats Östling.

– Med en ökande kompetens kan barn, elever och vuxna bli mer medvetna om vilka viktiga frågor kring information, artificiell intelligens, robotar och annan ny teknik vi måste lära oss hantera.

Under ledningsträffen fick deltagarna förskolechefer bygga enkla robotar med balsaträ, piprensare , metalltråd och en liten motor, robotar som kunde skutta, snurra och skramla fram över bordet.

Fortbildningsdag i höst

För Tierps del fortsätter färden in i den värld Makerspace öppnar med planering av en fortbildningsdag kring digitalisering hösten 2019 för all skolpersonal. Då kommer maker-workshops att bli viktiga inslag. Arbetsnamnet är Inspiration Tierp - på temat tänka, göra och förstå.