• 2021-07-15 - Nu öppnar Vendelbadet 

 • 2021-07-01 - Kommunen tar emot synpunkter på vattenverksamheter i Siggbo trädgårdsstad

 • 2021-06-15 - KF i korthet 8 juni 2021

 • 2021-06-08 - Information om coronaviruset

 • 2021-05-28 - Tierps kommun stoppar inköp från Kronfågel

 • 2021-05-28 - Tierp bäst i länet på friluftsliv 2020

 • 2021-05-28 - Miljonsatsning på samarbete kring film i kulturskolan

 • 2021-05-25 - Företagsklimatet lidande i pandemins fotspår

 • 2021-05-17 - Förskolerektor i Tierp bland framtidens kvinnliga ledare

 • 2021-05-07 - Pandemihjältar kan rädda liv och hälsa

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och inflytande

ÖRNKOLL. Jan Stangebye från länsstyrelsen i Uppsala, planerar och leder genomförandet av Havsörn 19, höstens storskaliga krisövning i länet.

Jan har örnkoll på Havsörn 19

Seklets hittills största övning i att hantera en kärnkraftshändelse genomförs i Uppsala län under hösten 2019. Länsstyrelsen i Uppsala län ansvarar för att planera, samordna och genomföra övningen. Dess övningsledare Jan Stangebye har örnkoll på övningen.

Vid en presskonferens på Uppsala slott den 16 april medverkade han, tillsammans med landshövding, länsråd representanter för Forsmark, polisen i region mitt samt Strålsäkerhetsmyndigheten, då övningens upplägg, innehåll och syfte presenterades.

– Övningen har planerats sedan i mars 2018, säger Jan Stangebye om det omfattande arbetet.

Till övningens övergripande syften hör att träna och samverka kring hur en större kärnteknisk olycka hanteras med allt vad det innebär från direkta insatser till utrymning och kommunikation. Vidare ska den bidra till att höja allmänhetens kunskap om civil beredskap, samt att träna samverkan med internationella resurser. Utländsk expertis kommer exempelvis att delta i övningens mätmoment.

I den del av övningen som löper över 36 timmar ska medverkande, däribland Tierps kommun, öva hur krishantering och kriskommunikation kan upprätthållas över tid. Där är den kärntekniska händelsen central, men övningens scenario har mer innehåll än så.

– Gråzonsproblematik är del av upplägget. Utöver händelsen vid Forsmark pågår andra samtidiga samhällsstörningar, som stressar samhället, säger Jan Stangebye.

– Ett land någonstans mellan krig och fred.

Bilden: Jan Stangebye från länsstyrelsen i Uppsala, planerar och leder genomförandet av Havsörn 19, höstens storskaliga krisövning i länet.

FAKTA

Havsörn 19 beskrivs som århundradets hittills största civila samverkansövning.

75 aktörer, däribland Tierps kommun, medverkar med omkring 1 600 personer i simulering av ett krisscenario där ett kärntekniskt haveri vid Forsmarks kärnkraftverk är den centrala händelsen.

En liknande övning genomförs vartannat år i något av de svenska kärnkraftslänen Uppsala, Kalmar och Halland, för Uppsalas del alltså vart sjätte år.

Havsörn har varit namnet på de senaste kärnkraftsövningarna i Uppsala län. Havsörnen är länets landskapsfågel och landskapsdjur och även landskapsfågel på Åland, som också deltar i övningen.

FAKTA

Havsörn 19 består av fyra delövningar:

 • Larmövning 16 oktober, testar samband och rutiner.
 • Simuleringsövning 23-24 oktober, 36 timmar som i rollspel och motspel, innehåller även en realistisk utrymning av bofasta i delar av den inre beredskapszonen runt Forsmark. Kan märkas i Tierp som har en evakueringsplats (Aspenhallen).
 • Mät- och indikeringsövning 29 oktober-1 november, avseende radioaktivt nedfall, genomförs bland annat på landsbygden i Tierps kommun.
 • Seminarieövning 3 december, inriktade på långsiktiga konsekvenser av radioaktivt nedfall, särskilt sett till livsmedelsproduktion ur ett regionalt perspektiv.