• - Kommunen fortsätter klättra i Svenskt Näringslivs ranking

  • - Öppet hus på brandstationerna

  • - Våga fråga - en suicidpreventiv utbildning som kan rädda liv

  • - Tillfälliga busshållsplatser påverkar trafiken

  • - Avrådan från bad

  • - Höga flöden i Dalälven

  • - Information om fågelinfluensa

  • - Nytt dammsystem i Örbyhus

  • - Första etappen av nya resecentrum avklarat

  • - Tidig kontakt med äldre ska förebygga fysisk och psykisk ohälsa

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Konstinstallation Möblera Tierp

Fotograf: Pavel Matveyev

Konst belyser Kulturhuset Möbeln som vardagsrum

Konstprojektet #möbleratierps sista temporära installation är på plats. Ett par timmar varje morgon och kväll kan den som blickar mot Kulturhuset Möbeln i Tierp se porträtt inspirerade av scener från kommuninvånares hem lysa i byggnadens fönster.

Projektet #möbleratierp löper parallellt med den byggprocess som omvandlar byggnaden Möbeln till kulturhus. Projektet har med sina temporära installationer gestaltat framväxten av ett samhälligt vardagsrum. Inför byggets avslut och #möbleratierps sista installation ställde sig projektets konstnärer Pavel Matveyev och Åsa Norling frågan: vad gör folk hemma? Svaren fick de under kvällspromenader längs gator i Tierp och Karlholm, när de såg glimtar av folks vardagsliv utspela sig på håll i fönster på hus och lägenheter.

– Vi var inte ute efter något spektakulärt. Scenerna vi fann kan tyckas ordinära, men för oss är de exempel på vad folk gör hemma och varför de kallar det för hem, säger Åsa Norling.

Porträtt lyser upp kulturhusets fönster

Några av glimtarna blev enkla porträtt som nu finns projicerade i fönster på kulturhusets långsida mittemot tågstationen i Tierp.

– Ljusprojektionerna avlöser varandra som när man slår på och av en lampa i ett rum, säger Pavel Matveyev.

Grannar har flyttat in

Gränsen mellan det offentliga och privata löper som en röd tråd genom alla #möbleratierps installationer.

– I den här installationen omfamnade vi idén att gränsen mellan det privata och offentliga kan vara ganska vag – något som märks när man går längs en gata och ser en granne i ett fönster. Samtidigt vill vi påminna ortsbor och pendlare att Kulturhuset Möbeln är deras hem, ett vardagsrum i samhället, säger Pavel Matveyev.

Snart är alla välkomna

Under Kulturhuset Möbelns premiärvisningsvecka 26 oktober–1 november är alla välkomna in för att utforska byggnaden, verksamheter och evenemang. Ta med hela familjen, det kommer finnas något för alla! Gå på vernissage, gör en rundtur i lokalerna, titta på teater och skapa musikvideos. Läs hela veckans program för premiärvisningen av Kulturhuset Möbeln.