• 2020-01-17 - Jobbsäkra gymnasieutbildningar i Tierp

 • 2020-01-13 - Så tar du hand om granen efter jul

 • 2019-12-19 - Företagen i Tierps kommun länsbäst på tillväxt 2019

 • 2019-12-18 - Kommunfullmäktige i korthet 12 december 2019

 • 2019-12-18 - Alla förskolor flaggar grönt

 • 2019-12-17 - Freedners torg får nytt utseende

 • 2019-12-04 - Kommunstyrelsen i korthet 3 december 2019

 • 2019-12-03 - Stort engagemang lyfter ÖP-arbetet

 • 2019-11-26 - Snabba svar ger nöjda kunder

 • 2019-11-25 - Tierps kommun undertecknade länets löften för minskad klimatpåverkan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och inflytande

Snöfall och dålig sikt på E4

Läget med Alfrida och snöoväder

Lägesbild efter stormen Alfrida och snöovädret som följde, samt svar på de vanligaste frågorna om hur hjälpen samordnas i vår kommun.

Reparationsarbetet efter nyårsstormen Alfrida går vidare. Den 7 januari 2019 rapporterades att alla drabbade kunder i Tierps kommun fått strömmen tillbaka. Under det fortsatta arbetets gång kan det inträffa tillfälliga strömavbrott, när nätjobbarna måste bryta strömmen för att kunna arbeta säkert.

Sådana störningar som följd av röjning och reparation är alltså förklaringen till varför eldistributörernas redovisning av antalet strömlösa kunder varierar både uppåt och nedåt.

Snön en ny utmaning

Snöovädret från natten mot den 8 januari innebar en ny utmaning både för skogsröjare, elreparatörer och för alla trafikanter. Den blöta snön kan också få fler stormskadade träd eller grenar att falla. Allmänheten uppmanas till försiktighet och att rapportera iakttagelser om faror i första hand till markägare.

Stora påfrestningar

För Tierps kommuns geografiska område innebar Alfridas härjningar stora påfrestningar för såväl bofasta som fritidshusboende, särskilt på Hållnäshalvön samt trakterna av Lövstabruk och Tobo. Stormen orsakade skador och störningar i såväl elförsörjning som telefoni.

En del merarbete för hemtjänsten

Tierps kommuns egna verksamheter slapp störningar när stormen slog till under nyårsdagen. Blockerade vägar och utslagna trygghetslarm medförde en hel del merarbete exempelvis för personal i hemtjänsten, men det finns inga rapporter om kunder som farit illa. Utöver det påverkades inte kommunens arbete i någon större utsträckning, men kommunen förstärkte sin beredskap för att förmedla information även utanför kontorstid.

Hjälp i samverkan

Genom initiativ från olika aktörer och privatpersoner i lokalsamhället har drabbade erbjudits hjälp med värme, vatten och ström till urladdade mobiler. Tierps kommun samrådde med Svenska kyrkan som öppnade församlingshemmet i Edvalla för behövande, en service som fortsatte även efter trettonhelgen.

 

Är du drabbad efter stormen?

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om hur hjälpen samordnas.

Vattenkiosker om du behöver hämta dricksvatten

Tierps Energi och Miljö AB öppnade vattenkiosker för färskvatten på ett par ställen, där allmänheten kan hämta mindre mängder vatten. Tag med egna flaskor och dunkar för att transportera vattnet. Vattenkiosker finns vid vattenverket i Skärplinge samt längs Mänstavägen, Örbyhus.

Tillgång till tillfällig el, t ex för att ladda mobiltelefon

Tillgång till el för att ladda mobiltelefoner finns i Tierps huvudbibliotek och biblioteksfilialer under ordinarie öppettider. Biblinordlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Duscha och tvätta av sig

Den som behöver duscha kan besöka Aspenbadet eller något av de andra kommunala badhusen under ordinarie öppettider för allmänheten.
Länk till Badhus och utebadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skador på hus eller egendom

Skador på hus eller egendom som bil eller båt ska anmälas till ditt försäkringsbolag.

Information om strömavbrott

När Alfridas framfart kunde överblickas stod det klart att elnätet på många platser längs Upplandskusten och Roslagen hade så omfattande skador att det i stora utsträckning måste byggas upp på nytt.
Följ Vattenfalls aktuella information om strömavbrottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmäl träd över ledningar

Vattenfall Eldistribution tar på telefonnummer 020-82 58 58 emot anmälningar om träd som fallit över ledningar. Gå aldrig nära elledningar som fallit till marken, de kan vara strömförande.

Kan jag få ersättning från Vattenfall?

Vattenfall informerar om rätt till ersättning och skadeanmälan efter stormen

https://www.vattenfalleldistribution.se/kundservice/dina-rattigheter/avbrottsersattning-och-skadeanmalan/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du ytterligare frågor?

Tierps kommuns medborgarservice kan hjälpa till med ytterligare information och svara på frågor om kommunens verksamheter, telefon 0293-21 80 88.


Ansvarsfördelning för att hantera samhällstörningar

Ansvaret för att hantera samhällsstörningar fördelas på olika nivåer och aktörer beroende på omfattning och orsak. Länsstyrelsen ansvarar för att samordna arbetet i länet och så att länets kommuner och resurser samverkar på bästa sätt. Respektive kommun har ansvar för att planera och samordna arbetet i sitt geografiska område och för att planera sin krisberedskap. Till kommunernas ansvar hör att tillhandahålla dricksvatten och att organisera räddningstjänst. Vid en mer omfattande störning eller extraordinär händelse, exempelvis snöoväder eller storm, kan kommunen växla upp sitt beredskapsarbete.

Personlig krisberedskap

En stor del av ansvaret för krisberedskap faller på privatpersoner och enskilda hushåll. Genom enkla förberedelser är det ganska enkelt att höja sin beredskap och öka tryggheten. Några bra-att-tänka-på-prylar på områdena mat, vatten, värme och kommunikation:

 • Pasta, ris, pulvermos, matkonserver och annan mat med lång hållbarhet.
 • Stormkök eller gasolkök.
 • Pet-flaskor med vatten i frysen, eller en fylld dunk.
 • Stearinljus, värmeljus, tändstickor.
 • Sovsäck, filtar, varma kläder.
 • Ficklampa med batteri.
 • Transistorradio med batteri eller som kan laddas med vev.
 • Powerbank till mobilen.
 • Kontanter.

Mer krisinformation

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom broschyren Om krisen eller kriget kommerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En sida om risker och säkerhet för privatpersoner

https://www.dinsakerhet.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation innehåller samlad information från svenska myndigheter

https://www.krisinformation.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster