• - Förslag till ny översiktsplan

  • - Misstänkt matförgiftning var vanlig magsjuka

  • - Skyddat namn får inte användas 

  • - KF i korthet 8 juni 2022

  • - Nu ska cyklisterna höras

  • - Ökad samverkan och fler bostäder viktigt för företagarna

  • - Ny cykelväg ökar trafiksäkerheten

  • - Bättre samverkan mellan kommun och civilsamhälle

  • - Företagare rekordnöjda med kommunens service

  • - Nya yttre beredskapszonen och jodtabletter

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Foto: Tierps kommun

Lampskärmar får nytt liv vid Möbeln i Tierp

Nästa temporära installation i konstprojektet #möbleratierp är på plats: fyra stora lampskärmar, som monterats på lyktstolpar vid gång- och cykelbanan mellan Möbeln och järnvägsspåren. Projektets konstnärer Åsa Norling och Pavel Matveyev har gjort designen, som är inspirerad av lampskärmar från secondhandaffärer i Tierps köping.

– Under kvällspromenader i köpingen har vi observerat hur många som har lampor i sina fönster och hur mysigt det ser ut utifrån. Vi hoppas att de enorma lampskärmarna, kopior av skärmar som en gång dekorerat hem i Tierp, ska ge en hemtrevlig känsla. Kanske blir den trötta pendlaren uppmuntrad av att vid slutet av en lång dag stiga av vid stationen med de färgglada lampskärmarna – vi hoppas det!, säger Åsa Norling.

– Att förstora designen från lampskärmar i en secondhandaffär och använda detta i en offentlig miljö symboliserar att ta till vara på objekt som slutat vara älskade och behövda, säger Pavel Matveyev.

Färg och form från secondhand

För vissa av skärmarna kommer färgen från originalskärmarna, medan det för andra är formen som går igen. Från början ville konstnärerna använda återvunnet tyg, men på grund av att lampskärmarna ska finnas ute i ur och skur under en längre period bestämde de sig för flaggtextil gjord för uteförhållanden.

– Vi har lagt ner mycket tid på att se till att det finns luftgenomströmning i skärmarnas textil, så att de inte ska bli till stora vindfång, säger Åsa Norling.

Starkare lampor vid gångvägen

Varje skärm väger cirka 10–12 kilo och de är omkring 140 centimeter höga. Det är Jan Thoresson från SÄTO Stålbygger AB som svetsat skeletten till skärmarna i sin metallverkstad i Lövstabruk. De är i solid aluminium för att väga så lite som möjligt.

I samband med installationen byts lamporna ut till något starkare ljuskällor på 35 watt med vitt istället för organge ljus.

– Vi hoppas att en bieffekt av detta blir att gångvägen förbi Möbeln känns ljusare och tryggare under byggperioden, säger Åsa Norling.

Som ett vardagsrum – fast utomhus

Projektet #möbleratierp löper parallellt med – och symboliserar samtidigt – Möbelns ombyggnation till Kulturhuset Möbeln. Som projekt handlar #möbleratierp om vad som händer när det privata flyttar ut och blir en del av det offentliga rummet.

– Vår tanke med projektet är att kulturhuset blir Tierps gemensamma vardagsrum, vilket vi börjar möblera redan nu, säger Åsa Norling.

Den första av de temporära installationerna presenterades i somras – mattor målade på gång- och cykelbanan mellan Möbeln och järnvägsspåren. I september kom en två meter hög fåtölj på plats framför nyhetsskärmen på Möbelns vägg.

#möbleratierp stöds av Kultur och bildning, Region Uppsala.