• - KF i korthet 8 november 2022

  • - Anmälan till vuxenutbildningen inför vårterminen

  • - Drop-in café för anhöriga

  • - Byggtrafik när ny vandringsled förbereds i Örbyhus

  • - Kom ihåg att anmäla din eldstad

  • - Delta i kultur- och fritidsenkät

  • - Föreningsforum 16 november

  • - Förbättrade siffror i Svenskt Näringslivs ranking

  • - Följ siffrorna för valet i Tierps kommun

  • - Har du finsk anknytning?

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och inflytande

Mer närproducerat serveras i kommunens måltider

Mer närproducerad mat på tallriken i kommunens kök inom förskolor, skolor och äldreomsorg. Det är målet när Tierp tillsammans med tre andra kommuner under våren börjar använda sig av ett nytt, flexibelt inköpssystem för att stimulera lokal livsmedelsproduktion.

Kommunerna Tierp, Östhammar, Heby och Knivsta har sedan en tid tillbaka ett upparbetat nätverk av bland annat kostchefer och upphandlare. Tillsammans har kommunerna sökt efter ett enkelt system för att möjliggöra för lokala producenter att utifrån förmåga leverera livsmedel till kommunernas kök.

Under våren 2021 öppnas det dynamiska inköpssystemet (DIS) upp för inköp av livsmedel. Det är ett sätt för de fyra kommunerna att stimulera mer närproducerat genom mer flexibla former för att upphandla varor med mindre volym och kortare leveransperioder.

– Upphandling är ett verktyg för att driva och utveckla verksamheter. Genom att använda DIS vill och kan vi använda tilldelningskriterier som tar vara på olika mervärden som finns i det lokala. Det kan till exempel vara fantastiskt värdefullt för en demenssjuk att få klia en kossa i pannan vid ett gårdsbesök, säger Jenny Ljungvall Cardos, upphandlingsjurist på Tierps kommun.

– Vi har redan nu gjort två avrop för serveringar i maj gällande Äldreomsorgens matsedel. Sakta men säkert närmar vi oss vår drömbild, som är att kunna skapa maträtter utifrån vad våra lokala producenter kan erbjuda oss, säger Tierps kommuns kostchef Fredrik Holmgren.

Projektet NärMat som katalysator

För att förankra och sprida information om möjligheterna med DIS har Tierps kommun sedan september 2020 drivit projektet NärMat. Under hösten deltog kommunrepresentanter, LRF och företag inom gröna näringar för att bidra till att utforma systemet.

Resten av projekttiden ligger fokus på att internt hitta och skapa former för hur dialog kan fungera smidigare mellan till exempel skolor, äldreboenden kost och upphandling. En viktig del är också att hitta former för att utbyta idéer och kunskap med de gröna näringarna och leverantörerna. Även andra aktörer i samhällssystemet kan bidra till att öka hållbar matproduktion, till exempel privatpersoner, hushåll, butiker, transportörer. Inom projektet NärMat sker träffar med olika fokus, öppna för alla intresserade.

– Det här projektet är en början på en resa för ökad självförsörjning, vilket handlar om att föra människan närmare maten som vi äter men också om att föra olika aktörer närmare varandra. Att kommuner går före och upphandlar mer lokalt ger viktiga signaler till gröna näringar. På lång sikt handlar det här om att skapa ett mindre sårbart samhälle som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart, säger Isabelle Axelsson som leder projektet NärMat.

Är du lokal livsmedelsproducent och vill veta mer?