• 2021-10-13 - Nu blir det lättare att låna på biblioteken

 • 2021-10-12 - Hemtjänst Östra finalister i kompetensgalan Framtidsverket

 • 2021-10-06 - Hur kan vi underlätta din vardag digitalt?

 • 2021-09-29 - KF i korthet 21 september 2021

 • 2021-09-29 - Information om coronaviruset

 • 2021-08-24 - Helena Carlsson kvar som kommundirektör

 • 2021-06-15 - KF i korthet 8 juni 2021

 • 2021-05-28 - Tierps kommun stoppar inköp från Kronfågel

 • 2021-05-28 - Tierp bäst i länet på friluftsliv 2020

 • 2021-05-28 - Miljonsatsning på samarbete kring film i kulturskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och inflytande

Mer närproducerat serveras i kommunens måltider

Mer närproducerad mat på tallriken i kommunens kök inom förskolor, skolor och äldreomsorg. Det är målet när Tierp tillsammans med tre andra kommuner under våren börjar använda sig av ett nytt, flexibelt inköpssystem för att stimulera lokal livsmedelsproduktion.

Kommunerna Tierp, Östhammar, Heby och Knivsta har sedan en tid tillbaka ett upparbetat nätverk av bland annat kostchefer och upphandlare. Tillsammans har kommunerna sökt efter ett enkelt system för att möjliggöra för lokala producenter att utifrån förmåga leverera livsmedel till kommunernas kök.

Under våren 2021 öppnas det dynamiska inköpssystemet (DIS) upp för inköp av livsmedel. Det är ett sätt för de fyra kommunerna att stimulera mer närproducerat genom mer flexibla former för att upphandla varor med mindre volym och kortare leveransperioder.

– Upphandling är ett verktyg för att driva och utveckla verksamheter. Genom att använda DIS vill och kan vi använda tilldelningskriterier som tar vara på olika mervärden som finns i det lokala. Det kan till exempel vara fantastiskt värdefullt för en demenssjuk att få klia en kossa i pannan vid ett gårdsbesök, säger Jenny Ljungvall Cardos, upphandlingsjurist på Tierps kommun.

– Vi har redan nu gjort två avrop för serveringar i maj gällande Äldreomsorgens matsedel. Sakta men säkert närmar vi oss vår drömbild, som är att kunna skapa maträtter utifrån vad våra lokala producenter kan erbjuda oss, säger Tierps kommuns kostchef Fredrik Holmgren.

Projektet NärMat som katalysator

För att förankra och sprida information om möjligheterna med DIS har Tierps kommun sedan september 2020 drivit projektet NärMat. Under hösten deltog kommunrepresentanter, LRF och företag inom gröna näringar för att bidra till att utforma systemet.

Resten av projekttiden ligger fokus på att internt hitta och skapa former för hur dialog kan fungera smidigare mellan till exempel skolor, äldreboenden kost och upphandling. En viktig del är också att hitta former för att utbyta idéer och kunskap med de gröna näringarna och leverantörerna. Även andra aktörer i samhällssystemet kan bidra till att öka hållbar matproduktion, till exempel privatpersoner, hushåll, butiker, transportörer. Inom projektet NärMat sker träffar med olika fokus, öppna för alla intresserade.

– Det här projektet är en början på en resa för ökad självförsörjning, vilket handlar om att föra människan närmare maten som vi äter men också om att föra olika aktörer närmare varandra. Att kommuner går före och upphandlar mer lokalt ger viktiga signaler till gröna näringar. På lång sikt handlar det här om att skapa ett mindre sårbart samhälle som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart, säger Isabelle Axelsson som leder projektet NärMat.

Är du lokal livsmedelsproducent och vill veta mer?

 • Systemet är igång från och med mars vilket innebär att intressenter kan gå in och kvalificera sig. Om DIS här och hur du gör.länk till annan webbplats
 • För att möta upp det lokala intresset bland livsmedelsproducenter anordnas en anbudsskola den 8 april i samarbaete med LRF. På träffen går vi praktiskt igenom hur man ansöker om att kvalificera sig och vi tittar på ett exempel på avrop. Information och anmälan till anbudsskolan.länk till annan webbplats
 • Tierps kommun driver projektet NärMat. Här ingår dynamiska inköpssystemet (DIS) samt ett antal inspirationsträffar. Projektet och träffarna innebär ett avstamp för att främja lokal matproduktion och på lång sikt öka självförsörjningsgraden. Om projektet.länk till annan webbplats