• - Det är dags för höstmarknad!

  • - Gävlevägen — begränsad framkomlighet

  • - Följ siffrorna för valet i Tierps kommun

  • - Har du finsk anknytning?

  • - Meröppet på biblioteken

  • - Nu ska alléträden beskäras

  • - Avstängd gång- och cykelväg

  • - Rapportera fynd av tallolja vid kusten

  • - Löfte för ett tryggare Tierp

  • - Ny funktion för visselblåsare


Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Prova på friluftsliv i år

År 2021 har utsetts till friluftslivets år och detta uppmärksammas i projektet Luften Är Fri, som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Ambitionen är att fler ska hitta ut i naturen och prova på friluftsliv samt öka kunskapen om allemansrätten. Tagga din naturupplevelse med #luftenärfri på dina sociala medier!

Varför friluftsliv?

Friluftsliv är inte bara roligt och spännande utan även bra för hälsan. Det behövs bara ca 30 minuter om dagen för att vi ska må bättre både fysiskt och psykiskt. När vi är utomhus rör vi oss mer utan att vi tänker på det och vi har lättare att varva ner. Vi mår helt enkelt bra av naturen.

Friluftsliv var?

Allemansrätten gör att vi kan frilufsa till fots i nästan all natur, förutsatt att vi inte stör eller förstör. I kommunen finns det dessutom många mer iordningställda naturmål, bland annat naturreservat och smultronställen. Om du behöver tips på platser att besöka så kan du ta hjälp av apparna Naturkartan och Upplev Norduppland.

Friluftsliv för alla

Alla kan vara med och frilufsa, efter sin egen vilja och förmåga. Friluftsliv fungerar lika bra i skogsområdet runt husknuten som ute på en längre vandringsled. I Naturkartan kan du hitta naturmål både nära hemmet och längre bort och du kan dessutom se vilka platser som går att nå med kollektivtrafik. Det går också att se vilka områden som är lätta att rulla fram i och vad man kan göra och uppleva på de olika platserna. Ett tips är att söka på grillplatser! Information om allemansrätten finns såklart på flera olika språk för att så många som möjligt ska känna sig välkomna.

Månadsteman

Friluftslivets år 2021 består av tolv leveranser som manifesteras under en månad i taget. Leveransen kan genomföras under hela året, men syns extra under en månad.

Januari Invigning Friluftslivets år 2021
Februari Inspiratör friluftsliv
Mars Friluftskompis
April Hela Sveriges friluftsdag
Maj Friluftsliv i skyddad natur
Juni Äta ute
Juli Sova ute
Augusti Jag har aldrig…
September Gilla friluftslivet
Oktober Lära ute
November Må bra ute
December Dialog friluftsliv