• - Det är dags för höstmarknad!

  • - Gävlevägen — begränsad framkomlighet

  • - Följ siffrorna för valet i Tierps kommun

  • - Har du finsk anknytning?

  • - Meröppet på biblioteken

  • - Nu ska alléträden beskäras

  • - Avstängd gång- och cykelväg

  • - Rapportera fynd av tallolja vid kusten

  • - Löfte för ett tryggare Tierp

  • - Ny funktion för visselblåsare


Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Bo, trafik och miljö

Wiltrud Neumann, vid Miljö- och hälsoskyddsenheten i Tierp, ger råd för en hållbar jul.

Så firar du en klimatsmart jul

En hållbar jul – är det möjligt?
-­Ja, ge bort en upplevelse, köp inga plastleksaker och använd stearinljus, tipsar Wiltrud Neumann, vid Miljö- och hälsoskyddsenheten i Tierp.
Hon ger råd till dem som vill fira en klimatsmart jul.

Tierps kommun ingår i Energi- och klimatrådgivarna i Uppsala län. Lagom till jul presenterar de sina bästa tips för en hållbar jul. Att köpa en svenskproducerad julgran eller använda sin plastgran i minst 15 års tid är att tänka hållbart. Likaså att åka kommunalt till julfirandet och att skaffa en timer till julgranen och adventsljusstakarna. Att ge bort ett gåvobevis till en hjälporganisation är klimatsmart – vilket Wiltrud Neumann själv har gjort.

-Förra året gav jag min bror en get i julklapp. Han bor i Berlin så det passade bra att ge bort en gåva till en organisation. Han blev jätteförvånad när han såg bilden på geten, då texten stod på svenska, berättar Wiltrud.

Wiltrud är uppvuxen i Tyskland där julaftonen firades enkelt och med tända ljus i granen. Dagen tillbringade hon i kyrkan då hon sjöng i kyrkokören och de hade flera framträdanden under hela julaftonen. På kvällen träffade hon kompisar och åt varmkorv innan klapputdelning med familjen. Juldagen firades däremot med finare stek till middag.

Rådgivarna uppmanar till ett grönare julbord – vilket Wiltrud redan har anammat.

-Vi har inte samma tradition med skinka och kalle till jul vilket kommer från min uppväxt i Tyskland. Idag äter vi vegetariskt julbord med bland annat griljerad rotselleri.

Att barnen ska få julklappar ser Wiltrud som en självklarhet. Julen är barnens högtid. Däremot kan vi tänka till när vi ska köpa till vuxna och ge något som de verkligen behöver eller en upplevelse.

-Det viktigaste för mig är att umgås med min släkt och vänner. På senare år har vi infört en ny tradition med skogspromenad på julaftonen då vi grillar korv. Vi försöker minska julstressen och bara umgås, säger Wiltrud.