• - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Tufft ekonomiskt läge för kommunen leder till besparingar

  • - Betyget för kommunens företagsklimat fortsätter öka

  • - Så firas studenten 2023

  • - Centralgatan blir tillfälligt dubbelriktad

  • - Bra chefer ger bättre service

  • - Årets medborgarlöfte är signerat

  • - KF i korthet den 25 april 2023

  • - Engagemang för kollegor och kunder kan ge Caroline pris vid Framtidsgalan

  • - Upphandling vinnare i årets NKI-mätning

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Se konst i vardagen i Kulturhuset Möbeln

Byt ut ordet vernissage mot ”invigning av utställning”, ordna workshoppar i konst och låt biblioteket i Kulturhuset Möbeln vara utgångspunkt för utställningar på turné i Tierps kommun. Det var några av förslagen från den senaste dialogen om Kulturhuset Möbeln i Tierp.

Dialogen som ordnades av Kultur och fritid i maj hade konst som tema. Diskussionen handlade mycket om hur fler kan upptäcka konsten i kulturhuset.

– Det finns en grupp som redan tar del av konsten och den gruppen behöver man inte jobba så mycket med. Jobba istället med dem som inte tror att konst är intressant, sa en av mötesdeltagarna.

Hellre invigning än vernissage

Louise Magnusson, kultursekreterare i Tierps kommun, undrade om ordet vernissage kan avskräcka ovana konstbesökare och fick ett ja till svar. Mötesdeltagarna tyckte att det är bättre att använda uttrycket invigning av utställning.

Några av förslagen från kvällens deltagare var att ordna konstworkshoppar för alla åldrar och konstnärssamtal. En idé om att ha visningar framfördes också, liksom möjligheten att filma utställningar.

Biblioteket nav för turnerande utställningar?

Dialogens deltagare var positivt inställda till den nya utställningshallen, men diskuterade även möjligheten att ha utställningar på andra ställen i byggnaden. Ett förslag som mottogs positivt av deltagarna var att låta Tierps bibliotek fungera som utgångspunkt för mindre utställningar som åker på turné till andra bibliotek i kommunen.

Fler besök med öppna ytor?

Carl Bergström, bibliotekschef i Tierps kommun, menade att den nya utställningshallen kan få fler spontana besök eftersom stora ytor i kulturhusets foajédel gör det lättare för besökare att strosa fritt. Även det faktum att den nya utställningshallen får en glasvägg där det går att se utställningen även om utställningshallen är låst, kan leda till fler besök.

– Med den nya utställningshallen vill vi underlätta för vardagliga möten med konsten. Vår förhoppning är att den nya lokalen ska uppmuntra till ännu fler spontana besök än idag. Att vi ska ha möjlighet att möta bra konst i vår vardag är en viktig och medveten satsning från kommunens sida. Den nya utställningshallen blir ett bra komplement till kommunens offentliga konst som vi kommer att möta på torg, i bostadsområden och på andra platser i kommunen där många vistas i sin vardag, sa Carl Bergström.

Konstverk utomhus

Under dialogen fick deltagarna information om enprocentregeln och att Christian Andersson kommer att skapa ett konstverk åt Kulturhuset Möbeln. Han har bland annat gjort verket Pendulum åt Luleå tekniska universitet. Christians verk kommer att placeras utomhus.

Innan Christians verk kommer på plats kommer konstinstallationer av Åsa Norling och Pavel Matveyev dyka upp i kvarteret kring Möbeln. Deras projekt #möbleratierp kommer att löpa parallellt med byggprocessen och bjuda på överraskningar i utomhusmiljön. Projektet får stöd av Kultur och bildning, Region Uppsala.