• - Så firas studenten 2022

  • - Ny cykelväg ökar trafiksäkerheten

  • - Bättre samverkan mellan kommun och civilsamhälle

  • - Företagare rekordnöjda med kommunens service

  • - Nya yttre beredskapszonen och jodtabletter

  • - Pristagare för 2022 utsedda

  • - KF i korthet 5 april 2022

  • - Nu kommer vårmarknaden tillbaka

  • - Medborgare och företagare prisas under Framtidsgalan

  • - Nya alléträd i Karlholm

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Alex Peck, Pavel Matveyev, Åsa Norling och Grace Crawshaw-McLean i fåtöljen som hör till konstprojektet #möbleratierp. I bilden till höger sitter konstnärerna Pavel Matveyev och Åsa Norling. Foto Tierps kommun

Sittvänlig fåtölj vid Möbeln i Tierp

Den senaste av de tillfälliga installationerna i konstprojektet #möbleratierp är nu på plats: en grön, två meter hög fåtölj på 250 kilo. Den rymmer lätt två vuxna och det går bra att klättra upp i den och provsitta.

Den första frågan som ställdes om fåtöljen, när den sattes på plats vid Möbeln i Tierp 20 september, var vad den är gjord av. Är det riktigt gräs? undrade några byggarbetare. Den gröna pjäsen placerades några meter utanför deras byggstängsel och ingår i ett projekt som löper parallellt med den byggprocess som ska förvandla Möbeln till kulturhus.

Lokala hantverkare har byggt stommen

Fåtöljens yta består av återvunnet konstgräs från en fotbollsplan i Karlholm. Trästommen har byggts av snickaren Laur Koiv i Lövstabruk och hans medhjälpare. Designen och ritningarna är gjorda av konstnären Åsa Norling, som även klätt fåtöljen tillsammans med projektets andra konstnär Pavel Matveyev och några vänner.

– Det har varit värdefullt att ta in lokalt hantverkskunnande, säger Åsa Norling. Det blir en hel del problemlösning, även med en relativt enkel form. Roligt också att kunna återanvända material som annars slängts – både för miljöns skull, och för att hålla kostnaden nere för en tillfällig installation.

Ytterligare möblering på gång

Fåtöljen är placerad mittemellan tågstationen i Tierp och Möbeln. Den är vinklad snett mot den stora tv-skärmen på byggnadens vägg. Tanken är att snart visa korta filmer på temat ”hem” på skärmen.

Nästa temporära installation planeras komma på plats i området vecka 40. Den består av tre inslag, som alla hittas på högre höjd än fåtöljen. Kanske får du kisa lite när du upptäcker dem.

#möbleratierp stöds av Kultur och bildning, Region Uppsala.

Läs gärna mer om projektet #möbleratierp här.