• 2018-12-17 - Kreativa färgbomber av gamla böcker

  • 2018-12-14 - Stämningsfullt luciatåg i Söderfors

  • 2018-12-13 - Raggsocksskolan bjuder på utställning

  • 2018-12-13 - Personlig rådgivning om solceller

  • 2018-12-12 - Beslut i korthet från kommunstyrelsen 4 december

  • 2018-12-11 - Miljonbidrag till Tierp för klimatinvestering

  • 2018-12-11 - Kommunfullmäktige sammanträder 18 december

  • 2018-12-10 - Nobelmiddag på Hällbacka

  • 2018-12-07 - Så firar du en klimatsmart jul

  • 2018-12-05 - VVS och Handels - två nya lärlingsprogram på Högbergsskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Bo, trafik och miljö

Vad gör man med granen efter jul?

I helgen är det tjugondedag jul, eller tjugondedag Knut som den också kallas och då brukar julen traditionellt dansas ut. Julpyntet åker tillbaka ner i lådorna och den barrande granen slängs ut. Hur ska man egentligen ta hand om den och vilken miljönytta kan en gammal gran göra?

Vad du kan använda sin gamla julgran till beror lite på vilken typ av gran man har köpt och hur den är producerad. Odlade julgranar besprutas ofta med bekämpningsmedel och förädlade granar, exempelvis silvergran, kan vara giftiga. Nedan listas några förslag på var man kan göra av sin gran.

Elda upp

Har man möjlighet till vedeldning hemma är detta ett bra alternativ. Huset blir varmt och en sprakande brasa är alltid mysig i vintermörkret. Kanske tar man med sig veden till en grillplats och grillar korv med familjen. Kom ihåg att besprutade granar inte bör användas till grillning.

Lämna till återvinningscentral

Runt om i kommunen finns flera återvinningscentraler och där kan man slänga sin gran. Den ska sorteras som trä och ris och till återvinningscentralerna är alla granar välkomna.

Slöjda

Är man intresserad av träsnideri kan det vara roligt att göra exempelvis en träslev. Den kvistade stammen fungerar även utmärkt som stör; kanske för att stötta upp vedtraven eller trädgårdsväxter. Även här kan det vara bra att betänka om granen är besprutad eller ej.

Skapa lekplatser för abborrar

Man kan även sänka sin gran i en sjö för att skapa bättre lekplatser för abborrarna. I detta fall ska man endast använda granar man hämtat i skogen eller ekologiska granar, som inte är besprutade. Förädlade sorter som är giftiga går också bort. Fråga alltid den som äger rådigheten över vattnet innan du sänker granen, och se till att det sker på en lämplig plats. Se exempelvis till så att inga båtar, farleder eller badstränder blir påverkade. När man hittat en bra plats kör man ner granen i sjöbotten med toppen först, och bäst effekt blir det om man gör det på relativt grunt vatten. Abborräggen kläcks bäst nära ytan då vattnet där är syrerikt.

Mat för hästar

Hästar gillar att äta granar och då är det såklart obesprutade och giftfria granar som gäller. Hör med din lokala hästgård om de är intresserade av att ta emot julgranar.