• - KF i korthet den 11 juni 2024

  • - Tierps kommun bjuds in till FN i New York

  • - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Ny förskola och ombyggnation av Örbyhus skola

  • - Samarbete för fler bostäder

  • - Parkeringövervakning vid Trollsjön

  • - Så nöjda är företagarna med företagsklimatet

  • - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Förskola och utbildning

Bild på Carolin Lindström

Förskolerektor i Tierp bland framtidens kvinnliga ledare

Carolin Lindström, biträdande förskolerektor i Tierps kommun, presenterades av chefsorganisationen Ledarna den 11 maj 2021 som en av landets 75 kvinnliga ledare för framtiden.

Det är 15:e året i rad som Ledarna uppmärksammar framtida kvinnliga ledare, FKL. För Carolin Lindström, biträdande rektor i Tierps förskoleområde 1 sedan 2019, är hennes placering i detta sammanhang ett kvitto på att hon jobbar åt rätt håll som ledare inom förskolan.

Kvalitetsarbete

Hur och med vilka motiveringar hon kommit med på årets lista har hon ingen aning om. Troligen finns en stor del av förklaringen i hur hon själv beskriver sin inriktning och drivkraft:

- Jag brinner för systematiskt kvalitetsarbete och för att ge personalen förutsättningar att förmedla utbildning av god kvalitet, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

När Ledarna vid en webbsändning den 11 maj 2021 publicerade den slutliga 75-listan återfinns Carolin Lindström från Tierp i mycket gott sällskap på den del i rankningen som Ledarna kallar varma listan. Där finns kvinnliga ledare från offentlig och privat sektor sida vid sida med kvinnliga chefer från organisationer eller med politiska förtroende uppdrag. De 30 översta placeringarna är rangordnade, därefter följer en grupp kallad heta listan och slutligen varma listan utan inbördes rangordning.

”Galet och fantastiskt”

Sin reaktion över nominering och rankning beskriver hon med orden oerhörd glädje och chock. Nomineringen ser hon som en stor ära, med tilläggen ”galet och fantastiskt” att lyftas vidare av juryn.

- Det värmer verkligen och gör mig ännu mer motiverad till att fortsätta utveckla mitt ledarskap.

Tid tillsammans

Carolin Lindström betonar värdet av att personalen har tid tillsammans, för att utveckla samsyn och hitta en inriktning mot gemensamma mål och fortsätter:

- Det är genom att bolla tillsammans som man når framgång. Kollegialt lärande, samt att se sig som ett team är viktigt, säger hon. Dit hör det självklara att ett arbetslags många olika kompetenser måste komma till sin rätt på bästa möjliga sätt.

Carolin Lindström medger att pandemin inneburit extra utmaningar. Att jobba tillsammans på distans kan låta som en omöjlighet, men inte i Tierps förskoleverksamhet:

- Vi har inte ställt in, vi har ställt om. Och det har fungerat superbra. Vi har tänkt positivt och lösningsinriktat.

Urvalskriterier

Till Ledarnas urvalskriterier för att förtjäna en plats på listan hör att kvinnorna ska vara mellan 20 och 35 år gamla och att de i en chefsposition visar ett inkluderande ledarskap, får medarbetare att utvecklas, har hanterat betydande utmaningar samt att de visat förmåga att med ansvar för ekonomi och personal kan leda en verksamhet eller driva en angelägen samhällsförändring.

På listan finns kvinnliga ledare från såväl privat som offentlig sektor. En jury med blandad sammansättning, gör slutbedömning av de personer som ett rekryteringsföretag fångat upp via HR-chefer i olika branscher och sorterat till en 100-lista, efter nomineringar som vem som helst kan göra. Extra ansträngningar görs för att hitta och lyfta fram kandidater från offentlig sektor.

Jämställd chefsmarknad

På ett högre plan vill Ledarna med listan FKL bland annat visa på vikten av en jämställd chefsmarknad, skapa en mötesplats för unga kvinnliga chefer och tydliggöra samhällets behov av modernt ledarskap och av unga kvinnor i ledande befattningar.