• - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

  • - Tierps kommun har länets nöjdaste kunder

  • - Strejk avblåst i kommunala verksamheter

  • - Höga flöden i vattendrag

  • - Tierps kommuns ekonomiska resultat 2023

  • - Underhållsarbete på dammluckor i Karlholm

  • - Ansök om bygglov inför sommarprojekten

  • - Trygghetsvandring i Örbyhus

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och politik

Den märkliga älgmålningen bidrar till temat jakt i Lövstabruks herrgårds huvudentré.

Kommundag med ful älg och sur fisk

Tierps kommun var värd för kommundagen den 23 augusti 2019, för ledande företrädare från länets kommuner och region Uppsala.

 De fick se och smaka på samt lyssna till goda delar av vad kommunen rymmer och erbjuder. Besöksresan började på Eric Sahlström Institutet i Tobo och slutade vid Vegvallen Tierp. Däremellan fick gruppen med styrande kommunpolitiker, kommundirektörer och –chefer exempelvis en rundvandring i Lövstabruks herrgård. Centralt i herrgårdsvisningen var en målande (!) redogörelse för hur svensk konsthistoria fick ett oljemålat paradexempel av en älg, eller snarare hur en älg inte ser ut.

Lax och surströmming

I Kolhuset, Ängskär bjöds det på lax till lunch. Om kustfiskets förutsättningar, fiskarens vardag och saltbalansens betydelse för att få bra surströmming pratade Lars-Ivan Hållstrand, Hästskär.

Inför gruppfoto i fiskeboden uppmanades alla som provsmakat den jästa fisken att räcka upp en hand och många händer åkte upp i luften. Åtskilliga av besökarna handlade även hem några burkar utan att tveka.

Fördjupad diskussion

Både roliga och viktiga för att fördjupa politiska diskussioner och ge verklighetsanknytning, anser Tierps kommunstyrelseordförande Sara Sjödal (C) om kommundagarna.

– Det är roligt att visa upp det vi pratar om och varav mycket är regionala frågor eller har regionalt intresse, säger hon. Hon lyfter särskilt fram Eric Sahlström Institutet och Lövstabruk.

– Jag tror att de som var med fick en bredare bild av Tierp. En klipphäll mot havet, eller surströmmingsdoft, är kanske inte det första som Tierp förknippas med.

Hon tror också det var till fördel att det var lite resväg mellan besöksplatserna. Det gav gott om tid till innehållsrik guidning och samspråk ombord på bussen.

Kommundagens syfte är att rikta blickarna mot någon av kommunerna (eller regionens arbete), för att ge mer nyanser och närkontakt till platser eller verksamhetsgrenar som många ofta endast ser i beslutshandlingar.