• - KF i korthet den 11 juni 2024

  • - Tierps kommun bjuds in till FN i New York

  • - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Ny förskola och ombyggnation av Örbyhus skola

  • - Samarbete för fler bostäder

  • - Parkeringövervakning vid Trollsjön

  • - Så nöjda är företagarna med företagsklimatet

  • - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och politik

Mer demokrati med demokratierp

Demokrati betyder bland annat rätten att få vara med och bestämma och ett samhälle blir mer demokratiskt ju lättare det blir att framföra sina åsikter. Det tog Hedvig Roos fasta på efter att demokrati varit skolämne för dagen för henne och klasskamrater i årskurs 2. Hon tänkte så mycket på begreppet och ordet demokrati att det utvecklades till ett förslag till Tierps kommun, som fick en demokratislogan av bara farten.

”Ni kanske kan ha en förslagslåda på biblioteken i Tierp där man kan lämna förslag till kommunen.” Så skriver Hedvig i ett tipsbrev som hamnade hos kommunens demokratiberedning. Att lådan ska vara märkt med ordet demokratierp skickade Hedvig med som närmast självklar kommentar.

Prototyp invigdes

Demokratiberedningen tog till sig förslaget till hundra procent och bjöd in Hedvig till en informell invigning av en prototyp till första låda, i anslutning till sitt sammanträde den 18 maj 2017. Efter att lådans design och utformning har finslipats ska den sättas på plats i Tierps bibliotek. Tanken är även att den ska få efterföljare på biblioteksfilialerna och eventuellt i andra offentliga rum med många besökare.

Spontan kreativitet

Demokratierp är utan tvekan en kreativ och fyndig formulering. Att den kläckts av en skoltjej från Uppsala utan egentlig koppling till Tierp ger kreativiteten ännu större tyngd. Själv har hon en synnerligen ödmjuk förklaring till hur idén dök upp:

– Jag tänkte väl ovanligt mycket på demokrati den dagen. Och Tierp, ja, vi brukar åka förbi här ibland på väg norröver till Järvsö. Det säger Hedvig, som hade både syster, mamma och mormor med sig till invigningen. Hon belönades för sin spontana kreativitet som demokratientreprenör med somriga blommor, ett biopresentkort och löfte om att demokratierp ska användas flitigt.

Demokratiberedningen har kommunfullmäktiges uppdrag att arbeta för utvecklad dialog med kommunens medborgare och att verka för ökat politiskt engagemang med förbättrad representativitet, integration och mångfald. Därför är också många av beredningens möten öppna för allmänheten.