• - KF i korthet den 23 april 2024

 • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

 • - Information om Centralskolan

 • - Tierps kommun har länets nöjdaste kunder

 • - Strejk avblåst i kommunala verksamheter

 • - Höga flöden i vattendrag

 • - Tierps kommuns ekonomiska resultat 2023

 • - Underhållsarbete på dammluckor i Karlholm

 • - Ansök om bygglov inför sommarprojekten

 • - Trygghetsvandring i Örbyhus

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Mer möten i Möbeln med ny entré

Hösten 2017 startar ombyggnationen av Möbeln i Tierp. Är du nyfiken på hur ortens nya kulturcentrum blir? Följ berättelsen om förändrings­arbetet. Den börjar med den nya entrén, som ger huset en tydligare framsida vänd mot stationen, samt en stor och umgängesvänlig foajé.

Den nya entrén ersätter dagens separata ingångar för bland annat fritidsgården, Kulturskolan, biblioteket, administrationen och uthyrningsdelen i Möbeln.

– Tanken med den nya entrén är att verksamheterna i huset ska närma sig varandra, säger Sofia Nohrstedt, kultur- och fritidschef i Tierps kommun. För medborgarna ska den leda till en välkomnande miljö som uppmuntrar till kreativitet, möten och upplevelser.

Ny framsida – för vissa

Kulturskolan och biblioteket har i dag sina ingångar vid Grevegatan. För deras besökare och personal kan den nya entrén mot tågstationen upplevas som att byggnadens fram- och baksida byter plats. För fritidsgården och Möbelns uthyrningsdel blir det troligen inte samma känsla eftersom de redan har sina ingångar i närheten av den planerade entrén.

Utifrån arkitektbyråns ritningar kommer den nya entrén att byggas längst ut på hörnet av en tillbyggnad som börjar nära den nuvarande ingången till fritidsgården. I förslaget är den nya huvudingången riktad snett mot tågstationen.

­– I dag består området mellan Möbeln och tågstationen främst av parkeringsplatser. Det är vad tågresenärerna ser. I planerna för kulturhuset får området ett nytt liv. Det blir levande och välkomnande, säger Sofia Nohrstedt.

Stor foajé med café

Innanför entrén kommer besökarna att mötas av en stor foajé med sittplatser i en cafédel till vänster. Det planeras även för sittplatser direkt till höger, i anslutning till de tidningar och tidskrifter som flyttas ut från biblioteket.

Sittplatsdelen vid tidningarna följs av ingången till biblioteket, med en disk för enklare information. Därefter kommer en cafédisk.

Med sina stora, öppna ytor är foajén tänkt att göra det möjligt för människor att mötas och att snabbt få en översikt över vad huset erbjuder. Vid den bortre väggen finns det en ingång till uthyrningsverksamheten och till höger om den får Kulturskolan sin nya entré. Även fritidsgården nås genom den stora entrén.

Rum för möten och inspiration

Förutom ingångar till verksamheterna leder den nya entrén besökarna till en ny utställningshall och ett Tierpsrum. Här finns det möjlighet till både förkovran och inspiration. Tierpsrummet är bokningsbart för föreningar.

– I Tierpsrummet lyfter vi litteratur och historik kring kommunen och skapar ett inspirerande mötesrum för föreningar och andra aktörer. Rummet kommer att innehålla delar av bibliotekets lokalsamling, säger Sofia Nohrstedt.

Du kan fortfarande påverka

Planerna för Kulturhuset Möbeln är långt gångna, men det finns fortfarande möjlighet att påverka husets innehåll. Kom gärna på informationsträffen 1 juni klockan 17.30 i utställningshallen, Tierps bibliotek. Då kommer det även att finnas möjlighet att uppleva bygget via en 3D modell.

Du är även välkommen att delta i höstens dialoger om kulturhusets innehåll och verksamhet:

 • Berättande och litteratur, 11 september
 • Konst, scen och event, 23 oktober
 • Utemiljö och omgivning, 14 december

Träffarna äger rum klockan 17.30-19.00 i utställningshallen, Tierps bibliotek.

Synpunkter kan även lämnas till louise.magnusson@tierp.se eller 0293-21 83 36 eller följande adress:

Louise Magnusson,
Kultur och fritid
Tierps kommun
Grevegatan 19-21
815 80 Tierp