• - Nya hållbarhetslöften undertecknade

  • - Ny entreprenör för sotning

  • - KF i korthet den 7 november 2023

  • - Följ med på trygghetsvandring

  • - Lokalt producerad återvinningsstation

  • - KF i korthet den 19 september 2023

  • - Kommunen fortsätter klättra i Svenskt Näringslivs ranking

  • - Tillfälliga busshållsplatser påverkar trafiken

  • - Information om fågelinfluensa

  • - Nytt dammsystem i Örbyhus

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och politik

Ny finsk samordnare ser stor finskspråkig potential

Efter en tids vakans och tillfälliga lösningar har Tierps kommun åter en permanent finsk samordnare på plats. Heidi Simosdotter Marlisto började sin anställning i januari 2021.

Ny på jobbet betyder allt annat än ny i jobbet. Heidi Simosdotter Marlisto har tidigare haft motsvarande uppdrag i Gävle kommun. Nu ser hon fram mot bredast möjliga samverkan med kommunens verksamheter och det omgivande samhället.

– Jag drivs av möjligheten att få påverka en social förändring på lokal nivå, att få vara del av Tierps kommuns utvecklingsarbete för den sverigefinska minoriteten i kommunen och inte minst att ha ett helhetsansvar över samordningen kring arbetet, säger hon.

Heidi Simosdotter Marlisto beskriver sin roll som att säkerställa att Tierps kommun uppfyller de lagstadgade rättigheterna till språk och kultur som den sverigefinska minoriteten har och att lyhört lyssna in behoven hos Tierps sverigefinnar.

Flera framgångsfaktorer

Som en nödvändig framgångsfaktor ser hon att kommunens verksamheter förstår de skyldigheter som följer av att ingå i finskt förvaltningsområde.

– Det är där jag kommer in. De respektive verksamheterna har många gånger fullt upp med det löpande arbetet och kanske mycket lite utrymme för att ta in nytt rutintänk i sin verksamhet, säger hon och fortsätter:

– Samarbete ligger mig varmt om hjärtat och jag önskar att alla verksamheter inom kommunen tänker likadant.

Hon sätter också stort hopp till det hon beskriver som massor av outnyttjad finskspråkig potential i kommunen, som kan gynna den lokala sverigefinska minoriteten.

Kreativ och kvick

Tierps nya finska samordnare beskriver sig själv med orden ”kreativ och kvick sverigefinne”. Hon är bibliotekarie, med masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap. I hennes yrkesbakgrund finns flera utåtriktade bibliotekstjänster. Till en av sina främsta meriter räknar hon arbete som medicinsk bibliotekarie med fokus på undervisning för vårdpersonal och studenter inom vård- och omsorgsområdet i Region Gävleborg, Uppsala och Stockholm.