• - Tufft ekonomiskt läge för kommunen leder till besparingar

  • - Betyget för kommunens företagsklimat fortsätter öka

  • - Så firas studenten 2023

  • - Centralgatan blir tillfälligt dubbelriktad

  • - Bra chefer ger bättre service

  • - Årets medborgarlöfte är signerat

  • - KF i korthet den 25 april 2023

  • - Engagemang för kollegor och kunder kan ge Caroline pris vid Framtidsgalan

  • - Upphandling vinnare i årets NKI-mätning

  • - Ny app för kommunens unga

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Pristagare för 2021 utsedda

Utmärkelser för Årets eldsjäl, kulturpris, arbetsstipendium och miljöpris i Tierps kommun fastslogs av kommunstyrelsens arbetsutskott den 14 april.

Årets miljöpris

Miljöpriset för 2021 går till eleverna i gymnasiesärskolan på Högbergsskolan. Eleverna har visat ett genuint intresse för miljön och hållbar utveckling genom uppstart av växthus, skräpplockardagar och uppstart av UF-företaget ”Kreativa Boden”.

– Underbart! Våra elever är värda det här, säger läraren Kerstin Limér på gymnasiesärskolan, när hon nås av nyheten.

Utmärkelsen är avsedd att uppmuntra föreningar, organisationer, kommuninvånare, företag och skolklasser att stimulera kreativitet på miljöområdet som leder till hållbar utveckling, minskad miljöpåverkan eller till en förbättrad livsmiljö. Prissumman är 15 000 kronor.

Årets arbetsstipendiat

Till årets arbetsstipendiat utses konstnären Katarina Eismann som erhåller ett stipendium på 50 000 kronor för projektet ”Drömmen om en biograf”. Projektet tar avstamp i en familjeberättelse om Erik Josephson som grundade Tierps första biograf. Eismann avser använda videoinstallationer inomhus såväl som utomhus.

– Jag är så glad och jag saknar ord. Det är otroligt roligt, säger Katarina Eismann om stipendiet.

Stipendiet ska ge konstnärer eller kulturarbetare möjlighet att under en begränsad tid arbeta med förnyelse och utveckling av sitt konstnärskap. Arbetet ska också bredda och stärka kulturlivet i kommunen. Stipendiet uppgår till max 50 000 kronor och utses enligt ett juryförfarande bestående av tre ledamöter.

Årets kulturpris

Journalisten Carl-Åke Eriksson, som haft ett långvarigt engagemang för historia och kultur i Tierps kommun, till delas årets kulturpris. Genom att fotografera och dokumentera händelser i bygden och sitt arbete med publikationen ”Hållnäs förr och nu" har Carl-Åke väsentligt bidragit till förmedlingen av bygdens historia.

– Det är glädjande och kommer oväntat. Samtidigt har vi hållit på i 30 år och den tolfte publikationen kommer senare i år, säger Carl-Åke Eriksson som bor i Hjälmunge.

Kulturpriset är en hedersbetygelse till en person eller grupp som visat framstående förmåga eller gjort uppmärksammade och allmänt erkända insatser på det kulturella området.

Årets eldsjäl

Utmärkelsen Årets eldsjäl tilldelas Tierps Ryttarklubbs ungdomssektion som bedrivit ett varaktigt arbete för barn och unga. Trots pandemin har de hittat sätt att vara goda förebilder och skapa engagemang bland föreningens unga.

Utmärkelsen avser att uppmärksamma en ideell ledare som gjort betydelsefulla insatser för barn, ungdomar och föreningar inom idrott, fritid eller naturverksamhet i Tierps kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

– Så himla roligt. De har varit så duktiga, säger Anna-Stina Persson på Tierps Ryttarklubb om ungdomssektionens utmärkelse.