• - KF i korthet den 11 juni 2024

  • - Tierps kommun bjuds in till FN i New York

  • - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Ny förskola och ombyggnation av Örbyhus skola

  • - Samarbete för fler bostäder

  • - Parkeringövervakning vid Trollsjön

  • - Så nöjda är företagarna med företagsklimatet

  • - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Bo, trafik och miljö

Tierps kommun har gjort många naturvårdande insatser. Här en bild på slåtter i Iggelbo naturreservat.

Stort lyft för miljö- och hållbarhet i Tierps kommun

Tierps kommun är bland de 52 bästa miljökommunerna i landet.
Det visar Aktuell hållbarhets rankning för 2020 som granskat miljöarbetet i landets samtliga 290 kommuner. 

 – Det är jättekul att vårt arbete uppmärksammas. Vi har tagit en ambitiös budget där vi kopplat samtliga verksamheter till FN:s agenda 2030-mål vilket gett ett uppsving för vårt miljöarbete, säger Frida Johnson, hållbarhetsstrateg vid Tierps kommun.

Tierps kommun har förbättrat sitt miljöarbete och klättrat från plats 123 till 52. I kategorin ”större städer och kommuner nära större stad” hamnar Tierp på plats 20 av 108 kommuner. Miljörankningen baseras på en enkät till respektive kommun – samt hårddata från bland annat Scb, Håll Sverige rent, Naturvårdsverket och Vattenmyndigheten med flera. Tierp får högt betyg när det gäller det övergripande miljö- och hållbarhetsarbetet.

– Vi arbetar för att få mer lokalproducerade livsmedel i våra verksamheter, att byta ut tjänstebilar till elbilar, vi är på väg att anlägga en biogasstation och vi har också en koldioxidbudget så vi kan arbeta mot konkreta mål för att minska utsläppen, säger Frida Johnson.

Hon lyfter även fram kommunens prisade naturvårdsarbete som en anledning till det goda resultatet. Samtidigt finns det områden som behöver förbättras.

– Vi behöver arbeta för att minska plastanvändningen, se över bekämpningsmedel inom jordbruket och kemikaliehanteringen. Det finns miljöplaner för hela kommunen, men vi har bara rådighet över en liten del.  Vi kan underlätta och skapa förutsättningar samt föregå med ett gott exempel men vi behöver medborgarna, föreningarna och företagarna med oss om vi verkligen ska nå våra skarpa miljö- och klimatmål.


Fakta

Det är Aktuell Hållbarhet i samarbete med Miljöbarormetern som varje år tar pulsen på miljöarbetet i landets 290 kommuner.

Resultatet baseras på enkäter och hårddata som belyser bland annat kommunernas arbete med FN:s agenda 2030-mål, medborgarnas bedömning av kommunens miljöarbete, samarbetet med näringslivet, klimatåtgärder, livsmedel, hushållsavfall, materialåtervinning, utsläpp av växthusgaser, företagarnas bedömning av servicen inom miljö- och hälsoskydd och kommunens naturvårdsarbete.

Läs hela rapporten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.