• - Tufft ekonomiskt läge för kommunen leder till besparingar

  • - Betyget för kommunens företagsklimat fortsätter öka

  • - Så firas studenten 2023

  • - Centralgatan blir tillfälligt dubbelriktad

  • - Bra chefer ger bättre service

  • - Årets medborgarlöfte är signerat

  • - KF i korthet den 25 april 2023

  • - Engagemang för kollegor och kunder kan ge Caroline pris vid Framtidsgalan

  • - Upphandling vinnare i årets NKI-mätning

  • - Ny app för kommunens unga

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Kommun och inflytande

En kaffekopp på en klippa intill havet

Tierp bäst i länet på friluftsliv 2020

Tierps kommun är bäst i länet på friluftsliv, enligt Naturvårdsverket som sammanställer Årets friluftskommun. Dessutom rankas kommunen på en delad femteplats nationellt sett.

Sveriges friluftskommun är ett pris som syftar till att uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen ställer frågor om och poängsätter bland annat samarbete, aktiviteter för friluftsliv och planering.

Allt fler hittar ut

Full pott innebär 32 poäng och Tierp kniper sammanlagt 30 och hamnar därmed i topp i Uppsala län och på en delad femte plats bland landets alla kommuner. I kategorinerna Aktiviteter inom friluftsliv och Information och samarbete tilldelas kommunen maximalt antal poäng.

‑­ Verkligen jätteroligt, men den stora belöningen är att se att allt fler medborgare har hittat ut i naturen, säger Gunilla Ström, enhetschef för kultur- och fritid, och nämner bland annat Tämnaråns kanotled och Ledskärs fågeltorn som några av de större projekt man jobbat på under senaste åren.

Pandemieffekt

Att allt fler engagerar sig i kommunens utbud av friluftsaktiviteter är troligtvis en effekt av pandemin, men Gunilla Ström menar att kommunen samtidigt legat steget före och gett medborgarna förutsättningar att upptäcka naturen.
- Vi har jobbat i både smått och stort, både med information och utbud.

Ett kvitto till medborgarna 

Kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal lyfter fram medborgarnas engagemang i medborgardialoger som en viktig ingrediens i kommunens lyckade arbete med friluftslivet.
- Där lyfts alltid närheten till naturen fram som något positivt tillsammans med utvecklingsidéer. Rankingen är ett kvitto på att vi aktivt lyssnar på medborgarna, säger hon.

Hur det går i år får vi kvitto på 2022, men sommaren 2021 tillbringas med fördel på smittsäkert sätt i Tierps kommuns vackra natur – friluftsliv när det är som bäst.