• - Tierps kommun tar steg mot cirkulär IT

  • - KF i korthet den 11 juni 2024

  • - Tierps kommun bjuds in till FN i New York

  • - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Ny förskola och ombyggnation av Örbyhus skola

  • - Samarbete för fler bostäder

  • - Parkeringövervakning vid Trollsjön

  • - Så nöjda är företagarna med företagsklimatet

  • - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Omsorg och stöd

Uppeldat hantverk blev skulptur

Skulpturen De ännu inte gjorda, på innergården vid Björkgården och Björken, invigdes i närvaro av konstnären och många boende varav ett stort antal deltagit i den kreativa processen fram till skulptur.

Den konstnärliga gestaltningen är en del i förändringen av Björkgården, där lokaler som tidigare rymt förskoleverksamhet nu blivit 20 nya lägenheter i trygghetsboende. Bostäderna på gårdssidan har fått balkonger, gården har fått ett lyft med gångvägar, gräsytor, boulebana, planteringsbänkar och en skuggande pergola med sittplatser.

Veronica Lindström, AB Tierpsbyggens marknads- och uthyrningschef, gläds åt förändringen:

– En avsikt har varit att öppna Björkgården till Björken, där samlingslokaler finns, för att få mer gemenskap i hela kvarteret som nu har totalt ett 80-tal bostäder.

Den nya skulpturen är mitt i blickfånget från balkonger och sittplatser. Konstnären Roland Persson berättade vid invigningen om den långa skapelseprocessen fram till färdig skulptur. Vid inledande besök på Björken mötte han en grupp som regelbundet träffades kring broderi och annat handarbete. Han fångades av deras engagemang och träffade dem återkommande.

– Min mamma hade handarbetsaffär, säger han som en personlig koppling till denna inspirationskälla.

Tidsdokument

På ett högre plan vill han se skulpturen som tids- och kulturhistoriskt dokument och som manifestation av handens arbete. Inte minst gäller det arbetet utfört av kvinnohänder, som betingar ett blygsamt värde på dagens loppmarknader och auktioner.

Mötena mellan konstnär och handarbetare ledde slutligen till att han fick ta emot resultatet av deras arbete. Hans skapande fortsatte med att ordna små dukar och löpare i en hög, omsluta den med en formmassa och elda upp det textila innehållet. Det hålrum som då bildades i formen fylldes med brons. Mjukt handarbete därmed omvandlat till hårt klingande metall, som slutligen målades i färgtoner så nära originalet som möjligt.

Fortsätter handarbeta

En skylt med namn på skulpturen och alla personer vars flitiga händer har medverkat kommer att finnas på sockeln. Det konstnärliga arbetet finansieras av den del av byggkostnaden som enligt beslut i Tierps kommun ska avsättas vid alla större fastighetsbyggen, renoveringar och ombyggnationer i kommunal regi. I namnet på verket – De ännu inte gjorda – kan även läsas in att Björkens hängivna handarbetare fortsätter att träffas för att umgås kring sitt gemensamma intresse och skapa mer.

Mer om konstnären: rolandpersson.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.