Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Tierps filmfest

Under hela hösten 2019 ger vi plats för filmkonst för alla åldrar! Filmvisningar, workshop, samtal, Kortfilmsdagen med mera. Varför inte se Blade Runner på Tierps bio eller årets vinnare från Uppsala Internationella Filmfestival? Håll utkik efter mer information! Alla filmvisningar är gratis.

Bingo på baden

Blade Runner (1982)

 

Torsdag 5 september • kl 19.45 • Tierps bio

Ridley Scotts Blade Runner är en visuellt spektakulär och intensivt actionfylld framtidsskildring. Harrison Ford spelar den tuffe men samtidigt sårbare detektiven i denna eleganta svarta thriller. I ett högteknologiskt framtidssamhälle i en futuristisk värld i Los Angeles China Town någon gång i framtiden 2019, är Deckard på jakt efter förrymda, livsfarliga replikanter och dras samtidigt till en mystisk kvinna vars hemligheter riskerar att förtära honom. Deckard är en så kallad 'blade runner', en polis med uppdrag att döda genetiskt framställda replikanter vars enda brott är att de vill vara riktiga människor.

Genre: thriller. Regissör: Ridley Scott. Längd: 120 min. I rollerna: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young. Från 15 år

Boka plats: 0293-21 82 60 eller biblioteket.tierp@tierp.se

Innan filmviningen kommer en föreläsning om artificiell intelligens.

AI - vart kan det leda?

Torsdag 5 september • kl 18-19.30 • Aspenaula, Tierps bio

Idén att skapa maskinell intelligens är gammal och den har lett oss till frågan om vad intelligens egentligen är. Om vi någon gång i framtiden skapar robotar med mänsklig form som beter sig intelligent, kommer de verkligen att vara medvetna? Kommer de att kunna ha känslor? I boken Fantasmagorfia ställer Torsten “Totte” Jonsson, universitetsadjunkt i datavetenskap vid högskolan i Gävle, frågor om vad en människa är och vad som utmärker oss från tänkande humanoider. I samarbete med Folkuniversitet.

Aurora (2019)

 

Onsdag 23 oktober • kl 18.30 • Tierps bio

Aurora är en rolig och strulig festtjej som vill byta sitt skitliv mot något bättre i Norge. Darian är en melankolisk flykting från Iran som behöver gifta sig snabbt för att han och hans dotter ska få stanna i Finland. Aurora går med på att hjälpa honom, och hittar snabbt flera potentiella fruar, varav vissa till och med är under 80 år gamla. Mimosa Willamo ger fart och närvaro åt titelrollen i en snygg och charmig film om kärlekens överskridande kraft.

I samarbete med Region Uppsala.

Det finns 60 gratis biljetter. Förboka biljett: 0293-21 84 91 eller kultur-fritid@tierp.se

Biljettpris: 80 kr (kan köpas på plats)

Tervetuloa ilmaiseen elokuvanäytökseen Tierpin elokuvateatterissa!

Aurora on kavereiden kanssa juhlimista harrastava nuori nainen, joka haluaa saada itselleen paremman elämän Norjassa. Pääosassa näyttelevä Mimosa Willamo vauhdittaa eläytymisellään roolihenkilöään kauniissa ja viehättävässä elokuvassa rakkauden rajat ylittävästä voimasta. Järjestetään yhteistyössä Uppsalan alueen (Region Uppland) kanssa.

Varaa paikka: 0293-21 84 91 tai kultur-fritid@tierp.se

Genre: dramakomedi. Regissör: Miia Tervo. Längd: 106 min. I rollerna: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Ria Kataja, Chike Ohanwe. Med engelsk undertext

Musikvideo workshop

 

Onsdag 30 oktober • kl 13-16.30 • Kulturhuset Möbeln

Bli inspirerad och prova på! En workshop i musikvideo med regissören Micke "Mikeadelica" Gustafsson.

Micke har regisserat över 400 musikvideos genom åren - bland annat till Måns Zelmerlöw, Ola Salo och Anastacia. Dessutom har han vunnit många fina priser.

www.mikeadelica360.comlänk till annan webbplats

Turnerande filmklubb 

 

Filmvisningar på bibliotek för barn och unga

16 september kl 15–16.20 Karlholms bibliotek 30 september kl 14–16 Skärplinge bibliotek 10 oktober kl 15–17 Örbyhus bibliotek 15 oktober kl 15–17 Söderfors bibliotek

Tycker du om filmer? Var med i vår filmklubb som åker runt till biblioteksfilialerna!

Drop-in.

16 september • kl 15–16.20 • Karlholms bibliotek

En katt i Paris (2010)

Om dagen är Dino en vanlig huskatt och lilla Zoes bästa kompis. Om natten en fullfjädrad tjuv som stryker över hustaken tillsammans med den godhjärtade gentlemannatjuven Nico. Zoes mamma är polis och jobbar ofta över så för Zoe är Dino ett troget sällskap när hon blir lämnad ensam hemma. När Zoe så småningom upptäcker vad hennes snälla katt egentligen sysslar med om nätterna dras hon in i ett rafflande äventyr med stulna juveler, läskiga gangsters och en härva av problem.

Genre: animation. Regissör: Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli. Längd: 70 min. Barntillåten

30 september • kl 14–15.30 • Skärplinge bibliotek

Tinke (2002)

Tinke är en film om en liten föräldralös flickas kamp att hitta sin moders släkt. Under ett halvår i 1850-talets Danmark har hon levt ensam i skogen sedan hennes föräldrar dött. Drängen Laurus hittar henne och tar med henne till gården där han arbetar. Nu börjar en ny svår tid för Tinke att anpassa sig men trots att hon erbjuds möjlighet att bli som en dotter i huset väljer hon att leta efter sin släkt.

Genre: spelfilm. Regissör: Morten Køhlert. Längd: 89 min. Från 7 år

10 oktober • kl 15–16.30 • Örbyhus bibliotek

Siv sover vilse (2016)

Den väldigt fantasifulla Siv, 7 år, ska för första gången sova över hos sin nya kompis Cerisia. I ett hem som skiljer sig från hennes eget, tycker Siv att det mesta känns väldigt mysko. Men med hjälp av två pratsamma och bråkiga grävlingskompisar som dyker upp mitt i natten, är hon med om fantastiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda och att hitta sig själv. Siv sover vilse är ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn.

Genre: spelfilm. Regissör: Catti Edfeldt, Lena Hanno Clyne. Längd: 79 min. Barntillåten

 

15 oktober • kl 15–16.30 • Söderfors bibliotek

Grodmysteriet (2003)

Grodmysteriet är en varm familjefilm om en stor översvämning som varar i fyrtio dagar och fyrtio nätter. Barn en Tom och Lili och två vuxna, Fernidand och Juliette, räddar sig ombord på en stor flytande ladugård fylld med en massa djur. Den enda mat som finns ombord är 28 ton potatis. På denna moderna Noaks ark måste de alla, både kött- och gräsätare, lära sig att samsas och samarbeta för att överleva.

Genre: animation. Regissör: Jacques-Remy Girerd. Längd: 87 min. Från 7 år

Bingo på baden

Minibio

 

Lördag 14 september • kl 10.30-11.30 • Söderfors bibliotek

Vår exklusiva minibioklubb fortsätter i höst!

Rita och krokodil (2015)

Rita är fyra år och har ett ovanligt husdjur – en krokodil! Krokodil är jättesnäll, men busig. Rita och krokodilen är i skogen och letar svamp, de fiskar, går på zoo, campar och bekantar sig med en igelkott.

Genre: animation. Regissör: Siri Melchior Längd: 30 min. Från 2 år

Efter visningen bjuds alla barn till fika och pyssel.

Boka plats: 0293-21 82 60 elller biblioteket.tierp@tierp.se

Kortfilmsdagen

 

Lördag 21 december • Kulturhuset Möbeln

kl 10.30-11.30 • från 3 år

kl 15-16 • unga och vuxna

I samband med kortfilmsdagen kan såväl vuxna som barn frossa i kortfilm på bio, i tv-soffan, på nätet och på biblioteket i Tierp. Kom till biblioteket och se årets vinnare i Uppsala Internationella Kortfilmfestival!

Her Self - a portrait 

 

30 oktober - 6 november • Kulturhuset Möbeln

Under en veckan (30 oktober - 6 november) visas konstfilmen Her Self i Kulturhuset Möbeln i Tierp.

Kvinnan i porträttet upptäcker att hon är betraktad. Först blir hon smickrad, men sedan förlorar hon sig själv i processen. Den 13 minuter långa konstfilmen belyser komplexiteten av att vara sedd eller betraktad. Verket har bland annat visats på Cannes Film Festival.

Her Self-a portrait, performer: Maud Karlsson, reg. Martin Lima de Faria & Judy Lieff, foto: Jesper Klevenås, Sverige 2016.

Bingo på baden

Animationsverkstad

 

Fredag 15 november kl 9.30 • Kulturhuset Möbeln

Animationsverkstad för funktionsnedsatta.

Under några timmar får ni göra egen tecknad film under handledning av Erik Hedman. Metoden är enkel cut out-teknik där man ritar och klipper ut figurer som sedan animeras med hjälp av kamera och dator. Erik har med sig tekniken och ni står för innehållet och fantasin.

www.erikhedman.com

Kultur i vården

 

November • Tierps kommun

En filmvisning på äldreboende