Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Karlholm – bruket vid havet

Bruket i Karlholm grundades av Charles de Geer 1727 och är en välbevarad miljö vid havet. Här finns flertalet kulturminnen från brukstiden att besöka.

Information och visningar

Mer information om bruket hittar du på Karlholm.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bruksgatorna

Arbetarbostäderna återfinns längs bruksdammen och vid Norrgatan. De pittoreska rödfärgade arbetarbostäderna byggdes omkring 1750 och återfinns längs bruksdammen. På gården finns även källar- och förrådsbodar. Här ligger dessutom den gamla skolan från 1700-talet, som idag är skolmuseum.

Herrgården, klockstapeln och brukskyrkan

Besök herrgårdsbyggnaden från 1750-talet med dess storslagna sal och den ståtliga klockstapeln som ringde in församlingen till gudstjänst i den pastorala kyrkan uppförda på mitten av 1700-talet.

Lancashiresmedjan

Ett av de mest förnäma industriminnena i landet från järnhanteringens tid är Lancashiresmedjan från 1880. Smedjan är i stort sett oförändrad med alla inventarier bevarade och har förklarats som byggnadsminne.

Kvarnen

Kvarnen är från 1700-talet, men ombyggd under 1890-talet. Här malde bönderna tullfritt som ersättning för att bruket genom uppdämningar förstört byamännens kvarnar i Storån.

Karlholms skärgård

Skärgården erbjuder många upplevelser som fiske, havsbad och ett rikt fågelliv. Båtlivet utgår från ortens tre småbåtshamnar som finns vid Vita Magasinet, i Nöttö och i Snatra. Just nu pågår det omfattande projektet Karlholm Strand för att utveckla Karlholms skärgård till ett modernt samhälle med vattennära bostäder.

Vita magasinet

Det stora bruksmagasinet i vitputsad sten är från 1823. Här skedde utdelningen av säd, malt, öl m.m. som ingick i naturaförmånerna för brukets anställda. Magasinet ägs idag av Västlands församling och fungerar som Kyrkans Hus.