Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Lövstabruk – ett näst intill orört 1700-talssamhälle

Detta var en gång Sveriges största järnbruk och anlades av Louis de Geer på 1620-talet. Gå på en visning i herrgårdsbyggnaden, promenera längs den magnifika bruksgatan och upplev genuin 1700-tals miljö med herrgård, park och orangeri.

Information och visningar

Under sommaren är Lövstabruk ett välbesökt turistmål, läs mer på lovstabruk.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Herrgården

Den slottsliknande herrgården uppfördes omkring 1725 och byggdes i början av 1800-talet ihop med de två flygelbyggnaderna. Herrgården är omgiven av fågelhus, tjänstebostäder, brygghus och iskällare. Vid dammen ligger två paviljonger, den ena från början ett naturaraliekabinett och den andra bibliotek.

Herrgårdsparken

Herrgårdsparken utformades enligt rådande franska ideal på 1700-talet. Under 1800-talets slut påverkades parken av tyska ideal med blomsterprakt, köksträdgård och växthusodlingar På tidigt 1970-tal gjordes en rekonstruktion av parken efter en plan från 1769. I herrgårdsparken finns också orangeri, växthus och brukskyrkans klockstapel.

Kyrkan och orgeln

Den gulputsade kyrkan ligger mitt på Brukets huvudgata, Stora gatan och invigdes 1727. Den har en välbevarad barockinteriör med fast inredning. Den praktfulla orgeln är byggd av Johan Niclas Cahman 1726–1728 och är av internationellt intresse. Varje sommar genomförs orgeldagar med såväl inhemska som internationella organister.

leufstacahman.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klaverens Hus

Den musikintresserade kan besöka Klaverens Hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här finns en stor samling klaviaturinstrument och omkring 350 pianon att beskåda.

Smedsbostäder

Stora gatan kantas av en lövträdsallé och av smedsbostäder med gula, reveterade fasader. Husen som uppfördes på 1720-talet ligger med långsidan mot gatan vilket kom att bli mönsterbildande för andra bruk. I varje hus fanns från början två lägenheter. Hembygdsföreningen har rekonstruerat en smedsbostad som under sommaren är öppen för besökare. Utanför bruksgrindarna finns tvärgator med faluröda bostadshus och det f.d. änkehuset.

leufstabygden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Wärdshuset

Leufstabruks Wärdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är inrymt i den f.d. kassörsbostaden norr om kyrkan.

Barnens Bruk

I den gamla kvarnen finns sedan några år Barnens Bruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en spännande lekmiljö skapad av Sven Nordqvist och Leif Högström. En masugn i klätterformat, smedja i lekstugeform, slingrande gruvgångar och modellandskap roar nyfikna barn. Barnens Bruk är öppet under sommaren.

Konst och konsthantverk

Under sommarsäsongen visas varje sommar konstutställningar med professionella konstnärer i Stora Magasinet. I Lilla Magasinet brukar lokala hantverkare visa och sälja sina alster. Besök också Hantverkets hus och smedjan. Ateljéer och butik finns i den gamla ladugårdsbyggnaden och Norra klensmedjan. Verksamma konstnärer och hantverkare finns att besöka året runt.