Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Ullfors bruk

Ullfors bruk vid Tämnarån är en idyllisk bruksmiljö med en enhetlig och välbevarad bruksbebyggelse från mitten av 1600-talet. Smide producerades i Ullfors från dess att bruket anlades till att det lades ned 1929.

Namnet Ullfors bruk härstammar från asaguden Ull den skidåkande och omnämns i skrift första gången 1326. Det skulle dock dröja ända till 1647 innan bruket anlades av den tyske industrimannen Hinrich (Henrik) Lemmens och var ett stångjärnsbruk med vallonsmidesproduktion i närmare 300 år.

Hammarsmedja, masugn, kvarn och vattensåg

Tämnarån, som går genom Ullfors, skapade en stark ström ner mot Tierpsslätten. Här uppfördes en 80 meter lång dammbyggnad. Den blev en mäktig energikälla för ett flertal vattenhjul, som gav kraft till en hammarsmedja, en masugn, en större kvarn och en vattensåg. Av hammarsmedjan återstår endast den 3.6 ton tunga mumblingshammaren. Den är idag uppställd vid Brandboden, som ett monument över industritiden i Ullfors bruk.

Mångsidigt industribruk

Ullfors var främst ett stångjärnsbruk som tillämpade vallonsmide. Produktionen i Ullfors inriktades tidigt på export. Från början av 1700-talet exporterades varor till England på en stadig basis, vilket varade ända fram till nedläggningen 1929.

Utöver järnframställningen, breddades bruket, till en för sin tid modern industrigrupp, med sågverk och tegelbruk samt stora lantbruk med mejerier och kvarnar.

Bruksbebyggelse

Många av bruksbyggnaderna är idag inredda tidsenligt och öppna för allmänheten att besöka. Vandra längs Bruksgatan bland de välbevarade, röda och vita smedsstugorna från 1700-talet.

Mumblingsgården

I den södra änden av Bruksgatan finns det f.d. värdshuset från 1700-talet, Mumblingsgården, som idag är föreningshus. Här finns en fotoutställning med bilder på bruket från förra sekelskiftet samt information om bruket på svenska och engelska.

Smedsstugan, arkivet och snickeriverkstaden

Den som vill se hur bruksarbetarna levde och bodde vid sekelskiftet 1900, ska besöka den tidsenligt inredda smedsstugan. I det lilla, vita stenhuset som en gång var arkiv, är idag ett museum med verktyg och redskap som har använts av smederna. Snickeriverkstaden, som idag är museum, är helt intakt och ser likadan ut idag som den gjorde när den stängdes på 1940-talet.

Besök och visning av Snickerimuseet och smedsbostäderna sker efter överenskommelse.

Nere vid Tämnarån finns även en badplats.

Information och guidningar

Mer information om bruket och guidningar hittar du på Ullfors-gruppens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..