Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Symbol för Smultronställen i naturen

Smultronställen i naturen

Upplandsstiftelsen, tillsammans med kommunerna i länet, arbetar med att ta fram Smultronställen i naturen. Det är besöksmål i naturen som ska hålla en hög klass. De ska vara lätt att hitta till och de ska vara sevärda.

Bakomliggande syftet är att locka ut dem som normalt inte brukar ta sig utanför gatlyktans sken, vilket är viktigt för framtida uppskattning av naturens värden.

Båstadviken, Söderfors

Vattenkontakt med Dalälven med utsikt över älven och Engelska parken. Möjlighet till fiske men fiskekort behövs.

För 100 år sedan låg det en hel by med bruksarbetarbostäder här vid Båtstadviken. Namnet Båtstaden har funnits åtminstone sedan 1600-talet. Det var här man lade till med sina båtar när man skulle söka sig upp mot forsen. Skylt med mer historik finns på området.

Mer information finns på Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grönlundsbacken – kultrhistoriskt område, Hållnäs största gravfält

Grönlundsbacken är ett kulturhistoriskt intressant område som ligger strax utanför Sikhjälma på Hållnäshalvön. Området består av gamla äng- och hagmarker som har restaurerats och nu åter betas. Här finns även Hållnäs största gravfält bestående av ett 50-tal fornlämningar från järnåldern. Vackrast är den fina skeppssättningen med resta stävstenar i vardera änden.

Mer information i Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjällsjön – omtyckt strövområde vid fiskesjö med tillgänglig fiskebrygga

På södra delen av Kärringön, vid Dalälven ligger Hjällsjön alldeles i utkanten av Söderfors. Sjön är en populär fiskesjö och här finns en rastplats och en tillgänglig fiskebrygga där du kan stanna till för att prova fiskelyckan, grilla, äta din matsäck eller bara vila vid vattnet.

Området runt Hjällsjön är populärt för promenader och det går stigar ut från Söderfors samhälle samt ett flertal omarkerade stigar att följa runt hela sjön.

Karlholm, fiskvandringsväg

Här har man byggt en fiskvandringsväg i Tämnarån. Tidigare var det stopp i dämmet men nu kan fiskarna passera förbi via vandringsvägen som är utformad som en naturlig åfåra. I ån finns abborre, gädda, öring, lake och ål.

En lugn och rofylld plats med picknickbord och eldstad. Med gångavstånd från samhället kommer du hit via stigar och över broar.

Mer information finns på Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ledskär – fågeltorn, hamn och strandängar. Stuguthyrning.

Vid Ledskär möts du av stora öppna strandängar med betande kor, enar och havtornsbuskar. Ofta myllrar det av fåglar som rastar här under flyttsäsongen vår och höst.

Ta med en kikare och vandra ut till Ledskärstornet på strandängen, ströva längs stigarna vid Fladen eller stanna vid Ledskärs småbåtshamn. Slå dig ner med din matsäck och titta ut över vikens grunda vatten.

Du kan också övernatta i Ledskärsstugan.

Mer information finns på Upplandsstiftelsen  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lingnåre kulturreservat – gå vikingastigen

Här har människor levt och brukat jorden ända sedan vikingatiden. Gå gärna vikingastigen och följ de rödmålade stolparna in i historien, förbi gravhögar, odlingsrösen och en runsten.

Vikingastigen är 0,7 km lång och går genom hagar med betesdjur. Ta gärna med matsäck och duka upp en picknick bland liljekonvaljer, gullvivor och smultron. Ett par bänkar finns längs stigen.

Passa också på att besöka ladan vid parkeringen. Här finns en utställning om Lingnåres landskap och historia.

Mer information finns på Upplandsstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturkartan Länk till annan webbplats.

Sikhjälma hamn – fiskehamn och klippor

De röda båthusen från 1900-talets början och gistvallar för torkning av garn och nät ger en känsla av hur man levde som fiskare här.

Gå ut på piren och se Sikhjälma hamn från havssidan. Känn doften av hav och hör vågorna som skvalpar mot stenarna. Kanske lockar en picknick i gröngräset? Härifrån leder stigar till klipporna vid Marskär och Kapplasses stora klapperstensfält.

Mer information finns på Upplandsstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rossholm – vacker liten by vid havet, utsikt och klippor

Rossholm är en vacker liten by vid havet. En slingrande grusväg leder genom blommande marker ner till nordvända kusten. Här på Hållnäs finns Sveriges enda nordkust, med klippor mot öppet hav.

I Rossholm finns uppmärkta stigar som leder dig genom byn eller skogen ut till havet. Ta en folder vid parkeringen och läs mer om Rossholms växter och natur. Följ stigarna, stanna och läs i foldern vid de numrerade stolparna.

Mer information finns på Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fågelsundets naturstig – Gästhamn, båtturer och stuguthyrning.

Fågelsundet är ett gammalt fiskeläge på nordligaste delen av Hållnäshalvön. Intill fiskeläget ligger smultronstället, Fågelsundets naturstig. Stigen är 2 km lång och går genom skog med gamla tallar, över randiga klippor och förbi vackra orkidéer.

Vid Fågelsundet kan du hyra moderna stugor med havsutsikt. För dig som kommer hit med båt finns fyra gästplatser.

Mer information finns på Upplandsstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varggropens fågeltorn vid Vendelsjön – café

En slingrig landsväg tar dig förbi åkrar, ängar och bondgårdar fram till parkeringen vid Vendelsjön. Från parkeringen leder en 300 m lång stig genom en kohage och fram till Varggropens fågeltorn.

Fågeltornet ligger vid södra delen av Vendelsjön och omges av öppen hagmark. Här kan du njuta av matsäcken och de vackra omgivningarna. Från tornet får du fin utsikt över den fågelrika sjön.

På andra sidan syns Vendels kyrka. Vendelsjön är grund och omges av vass. Längre upp finns gott om lövskog. I sjön trivs mängder av fåglar. Totalt har man noterat 250 olika arter!

I närheten finns Ängslyckans café, Örbyhus slott och Vendels kyrka.

Mer information finns på Upplandsstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tegelsmorasjön

Vid Tegelsmorasjön finns en liten hage med utsikt över sjön som är värd att stanna till vid. Från parkeringen leder stigen in mellan träden fram till en blockrik utsiktspunkt och vidare till en liten stuga och ett fågeltorn.

Mer information finns på Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strömabadet – sandstrand och tillgänglighetsanpassad badbrygga

Här vid Strömaren finns ett smultronställe med en liten sandstrand och badbryggor. En av bryggorna är en fiskebrygga anpassad för rörelsehindrade. Intill badplatsen finns en eldstad för dig som är sugen på grillat, ta med egen ved.

Mer information finns på Upplandsstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.