Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Museer

Tierps kommuns historia kan upplevas på flertalet orter i kommunen. Lär dig om brukens industrier, åk på en nostalgisk resa i Strömsberg eller känn historiens vingslag i Vendel. Här finns något spännande att lära för alla.

Gottfrid Skytts Snickarverkstad i Lövstabruk

I Lövstabruk har det funnits åtskilliga verkstäder sedan 1600-talet, de flesta med stark koppling till järnhanteringen. I dag finns endast ett fåtal kvar, bl.a. Gottfrid Skytts snickarverkstad. Verkstaden är genuin och dess interiör är intakt från när verkstaden stängdes på 1970-talet. 2013 invigdes verkstaden som museum och är öppen för allmänheten.

Gottfrid Skytts snickarverkstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hembygdsmuseum och Fiskemuseum i Hållnäs

Vid Hållnäs hembygdsgård finns byggnader av olika slag från 1600–1800-talet. Här ligger bl.a. Sladaladan, som idag inrymmer ett hembygdsmuseum. Där finns ett tusental föremål som har använts i fiske, jordbruk, jakt, handel, hantverk och hushållsarbete.

I fiskeläget Fågelsundet finns kokhus och bodar som inrymmer ett speciellt fiskemuseum.

Träbåt, Fågelsundet

Klaverens Hus i Lövstabruk

Den musikintresserade kan besöka Klaverens Hus i f.d Folkets hus i Lövstabruk. Här finns en stor samling klaviaturinstrument och omkring 350 pianon att beskåda.

Klaverens Hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rött piano i Klaverens hus i Lövstabruk.

Nostalgimuseum i Strömsberg

Följ med på en nostalgisk resa i ett unikt museum, där du färdas tillbaka i tiden. Här kan du skåda allt från kakburkar till bilar till bensinpumpar till kameror från förra seklet. Här kan du även köpa karameller i strut över disk – precis som på farfars tid.

Nostalgimuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nostalgimuseet i Strömsberg (deras egen bild)

Foto: Nostalgimuseet

Skogsbruksmuseum i Strömsberg

I den gamla ångsågsbyggnaden finns det ett skogsbruksmuseum, där man kan lära sig om skogsarbetarnas arbete samt skåda deras med tiden skiftande verktyg och hjälpmedel.

Här finns även en älghornssamling. Förmodligen är det en av världens största älghornssamlingar, med över 600 älghorn.

Skogsbruksmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ångsågsbyggnaden med skogsbruksmuseet i Strömsbergs bruk.

Tobo bruksmuseum

I Gamla Folkets Hus i Tobo visas delar av Tobos industrihistoria från 1600-talet fram till sent 1900-tal. Utställningen handlar bland annat om järnbrukstiden, mönsterjordbruket och Monarkepoken.

Vendeltidsmuseet

Utanför Vendels kyrka finns ett litet museum som handlar om bygden och utgrävningarna som har gjorts i Vendel. Utgrävningarna avslöjade fjorton båtgravar från ca år 500-800. Fynden var så rikliga och ovanliga att de fick ge namn åt denna tidsperiod som numera kallas vendeltiden.

Vendeltidsmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inuti Vendeltidsmuseet.