Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Vendel och vikingatid

När kyrkogården vid Vendels kyrka skulle utvidgas år 1881, påträffades fjorton båtgravar från ca 550-800 e.Kr. De fynd som gjordes var så välbevarade och unika att de fick ge namn åt denna tidsperiod: Vendeltiden.

Vendeltiden

Gravarna var vid denna tid de rikaste som påträffats i Sverige. En båtgrav innebär att den döde har begravts i en båt under jord och inte bränts, som var det vanliga tillvägagångssättet under den här tiden. I båten lades föremål tillhörande den döde att ha med sig till nästa liv. Exempel på föremål som har hittats i Vendel är svärd, sköldar, en hjälm, spjut och pilar.

Vendels kyrka och Vendeltidsmuseet

Vendels 700 år gamla tegelkyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är rikligt smyckad med medeltida väggmålningar. De ursprungliga målningarna från 1400-talet, utförda av Johannes Iwan, lägger vikt på att ära Gud. På 1700-talet moderniserades kyrkan och målningarna kalkades över, vilket var typiskt för den här tidsperioden. En del av dem restaurerades under 1930-talet.

Intill kyrkan finns Vendeltidsmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med en utställning och information om Vendelbygden och visar fynd från båtgravarna. Här finns även den så kallade Ottarshögen. Den är enligt folktro kung Ottar Vendelkråkas grav, som möjligen levde under 500-talets första hälft. Ottarshögen är sex meter hög och 37 meter i diameter, således väldigt stor och unik i sitt slag.

Vendeldagen

Den 6 juni varje år hålls Vendeldagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., då du kan uppleva vikingatid och hela bygden håller öppet hus.