Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Var får hundar och hästar bada?

Du får bada din hund i alla sjöar och vattendrag samt i havet, men inte på offentliga badplatser eller platser som ingår i fågelskyddsområden. Vid Ängskärs havsbad finns ett särskilt hundbad. 

Hästar omfattas inte av de lokala ordningsföreskrifterna, men hästar rör ofta om vattnet så att det blir grumligt och de bajsar gärna i vattnet. Det innebär att det finns en större risk för att det blir en olägenhet för människors hälsa. Det är alltså inte lämpligt att du badar din häst på samma plats där det normalt badar människor. Som ryttare behöver du visa stor hänsyn när du rider i skog och mark, särskilt kring sjöar, vattendrag och kuststräckor där marken kan vara mjukare och risken för markskador är stor.

Visa hänsyn

Häst- och hundägare bör alltid ta hänsyn till andra badande. Hundar ska hållas kopplade under perioden 1 mars till 20 augusti och även i vattnet måste hunden hållas under kontroll. Endast väldresserade hundar får gå lösa under den perioden. Detta för att minska risken för att häckande fåglar och djurungar störs under vår och sommar, samt för att visa hänsyn mot andra människor som vistas i naturen.