• - Tyck till om ny belysningsplan

  • - Stora Salutorget stängs av under marknad

  • - Företagare nöjda med miljö- och hälsoskydd och upphandling

  • - Digital informationsträff om godmanskap

  • - Pristagare vid årets Humlefest

  • - Ny bidragsportal för föreningar

  • - Militärövning i närområdet

  • - Enkät för bättre äldreomsorg

  • - Trygghetsvandring i Karlholmsbruk

  • - Kartläggning av arbetskraft i norduppland

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Berättelsen om Konst på väg

Inger ler, har glasögon och kortklippt hår. Ljuset kommer in från vänster sida.

En av grundarna till Konst på väg: Inger Åhs-Kjellén.

Konst på väg fyller 30 år! Men hur startade det egentligen? Inger Åhs-Kjellén berättar.

Hösten 1995 samlades en grupp kvinnor i källaren på Tierps kommunhus för att planera den första konstrundan. Initiativet togs av Margareta Lundkvist från Vad utanför Västland, som var textilkonstnär och hade deltagit i Konstrundan på Österlen. Nu ville hon starta något liknande i Tierp och kontaktade May Strandberg, informatör på kommunen som hon kände genom ”Tjejligan”, en grupp för kvinnliga entreprenörer. May tyckte idén var toppen och föreslog att entreprenören Inger Åhs-Kjellén också skulle delta.

De fick ett bidrag på 10 000 kr från Tierps kommun, bjöd in konstnärer de kände till att öppna sina ateljéer under påsken 1996 och satte igång att marknadsföra arrangemanget. Några av konstnärerna bjöds in till arbetsgruppen och en av dem, Lennart Wallin, gjorde den första loggan och kommunens kartavdelning ritade den första kartan.

Inger, som nu är 78 år, berättar: ”Jag ringde till Tierps tryckeri och frågade om de kunde trycka 5000 kartor för 10 000 kr. Och det gjorde de! Vi raggade mängder av sponsorer och lyckades få adresser till alla konstföreningar i Gävle, Uppsala och Stockholm. Vi skrev och bjöd in alla och intresset var stort eftersom det inte fanns några andra konstrundor häruppe då. Namnet Konst på väg kom sig av att vi var övertygade om att alla fjällturister som var på väg norrut skulle lockas att stanna på vägen och besöka konstrundan. Fel publik, tänker jag idag, men det har ju gått bra ändå!”

Invigningen bestämdes till konditori Royal (numera bageri Marcole) och i deras skyltfönster ställdes verk ut av alla de 29 konstnärer som deltog det första året.

Inger igen: ”Det fanns ju inga bilder av konstnärernas verk på kartan så vi ville att det skulle finnas ett ställe där besökarna kunde se ett verk av varje konstnär och sedan bestämma vart de ville åka. Till invigningen hade vi beställt Konst på väg-bakelser i gult med citronsmak och talet hölls av dåvarande kommunalrådet Börje Wennberg. Jag, min son och Börje klippte bandet som sträckts över Järnvägsgatan och så var vi igång! Jag minns att i varenda bil jag såg satt människor med kartan i knät för att börja rundan.”

Konstnärerna hade fått noggranna instruktioner att sätta upp björkar med fjädrar i lila och gult och strössla med affischer för att leda besökarna rätt samt be dem att skriva i de gästböcker som delats ut.

Inger: ”Jag minns att vi ringde runt till alla konstnärer för att få en uppfattning om hur det hade gått första dagen. Vi hade åkt runt naturligtvis och fått en känsla av att det gått rätt bra. På morgonen när vi vaknade gick jag ut och hämtade UNT i brevlådan och på förstasidan stod det SUCCE för Konst på väg – 5000 besökare. Det var en fantastisk känsla!

Andra året blev Tierps kommun huvudarrangör för rundan och en jury valde ut deltagarna för att säkerställa att arrangemanget höll en viss nivå. Mat, fika och kringarrangemang tillkom och en ny logga gjordes av Colin Lewis som användes i ett tiotal år. Den logga som används idag skapades 2008 av Mats Thorburn på kommunikationsbyrån Underhuset.