Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Mål 10: Minskad ojämlikhet

Minska ojämlikheten inom kommunen, mellan kommuner och mellan länder.

Kommunen har genom sitt ansvar för skola, omsorg och socialt stöd goda möjligheter att motverka ojämlikheter mellan individer och grupper av både barn och vuxna. Bostads- och samhällsplanering samt kultur- och fritidsaktiviteter är också viktiga områden där kommunen kan motverka ojämlikhet och verka för en likvärdig service i hela kommunen.

Agenda 2030 Mål 10 - Minskad ojämlikhet

Kommunens utmaningar

  • Lågkonjunktur och inflation slår extra hårt mot utsatta grupper i kommunen.
  • Segregationen har ökat i kommunen mellan olika grupper och områden.

  • Kommunen arbetar med att minska socioekonomisk segregation bland annat i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan och i detaljplanering där blandade boende- och upplåtelseformer eftersträvas.
  • Inom individ- och familjeomsorgen utvecklas olika verksamheter för att ge fler en meningsfull sysselsättning, bland annat träffpunkter för människor med psykisk ohälsa eller kognitiva nedsättningar, öppen förskola, anhöriggrupper med mera. Träffpunkten Skutan, som riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning har flyttas för att möjliggöra att fler personer kommer in i verksamheten och kan närma sig arbetslivet. Arbetet inom Öppna förskolan har nått ut till fler och antalet familjer som deltar ökar.
  • Brukarundersökningar i vård- och omsorgsverksamheten liksom individ- och familjeomsorgen visar på goda resultat och att brukare överlag är nöjda med kommunens verksamhet.
  • Vård- och omsorgsverksamheten arbetar ständigt i det dagliga arbetet med frågan om inkludering, till exempel genom att anpassa information för olika målgrupper. Inflytandegruppen Kung.NU har varit involverade i att förbättra och förenkla information, till exempel på webben och vid biståndsbeslut.
  • Testpatrullen har på uppdrag av Upplandsstiftelsen åkt runt till natur- och friluftsområden och testat tillgängligheten för rullstol. Testpatrullen har testat de åtgärder som gjorts i Tierps kommun för att tillgänglighetsanpassa olika besöksmål.
  • Tierps kommun ingår i finskt förvaltningsområde. En finsktalande språkpedagog har anställts för att utbilda i det finska språket och kulturen inom förskola och skola. Inom vård- och omsorgsverksamheten har sjutton medarbetare gått en fortbildning i vårdfinska för att kunna möta behovet inom kommunens vård- och omsorgsboenden.
  • Tierps kommun deltar i ett länsprojekt inom AMIF (asyl, migration och integrationsfonden), vilket möjliggjort extrasatsning för målgruppen nyanlända och tredjelandsmedborgare att få anpassat stöd för en snabbare integration och etablering både i samhället och på arbetsmarknaden.
  • Sedan 2023 arbetar hela utbildningsverksamheten med riktade insatser för nyanlända och flerspråkiga barn och elevers lärande.
  • Brottsofferarbetet har utvecklats och ett arbete med brottsförebyggande verksamhet har startas upp i kommunen, där en brottsförebyggande samordnare har rekryterats. Brottsoffer får stöd via brottsofferjouren som utökat sina målgrupper och sitt stöd.
  • Kommunen har fattat beslut om att ställa sig bakom Medborgarlöfte 2023; Tierps kommun ska tillsammans med den lokala polisen jobba för att minska brottsligheten och öka tryggheten för medborgarna. Som ett led i detta arbete har Trygghetsbild Tierp återupptagits. Trygghetsbild Tierp är ett samarbete mellan kommunens socialtjänst och skola, polisen och lokala kyrkliga samfund.
  • Trygghetsvandringar planeras att genomföras regelbundet i kommunens alla tätorter. Resultatet från trygghetsvandringarna syftar till att skapa en större upplevd känsla av trygghet i kommunen
  • Kultur- och fritidsverksamhetens samarbete med skola och socialtjänst har utvecklats och fokuserat på uppsökande och relationsskapande arbete i större utsträckning. För ökad trygghet i Kulturhuset Möbeln har arbetssätt setts över och större närvaro av personal i de öppna ytorna har tillsetts. Effekter av detta arbete är minskad skadegörelse och ökad trygghet i och runt byggnaden.

Lokala delmål

Kommunfullmäktige antar varje år lokala Agenda 2030 delmål i kommunens budget och flerårsplan som alla verksamheter ska arbeta mot. Att ett Agenda 2030 mål eller delmål bedöms uppnått betyder inte att kommunen är färdig med målet, utan det innebär att arbetet går åt rätt håll för att kommunen ska uppnå målen i sin helhet till år 2030.

Uppnådda

🟢 Verka för att alla barn och vuxna i utbildningsverksamheterna, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning ska behandlas lika.

🟢 Motverka utanförskap och öka allas upplevda trygghet och hälsa.

🟢 Fler nyanlända ska ha lämnat etableringsuppdraget för att börja arbeta eller studera.

🟢 Ökning av andelen brukare som anser att de får bestämma om saker som är viktiga.

Delvis uppnådda

🟡 Verka för att alla människor, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet.

🟡 De socioekonomiska skillnaderna ska minska.

Nyckeltalsuppföljning

Trenden visar hur det går för målet i kommunen i stort, alltså för kommunen, invånarna och miljöerna tillsammans.

🟢 Förvärvsarbetande eller studerande flyktingar

🟡 Brukarbedömning LSS – Brukaren får bestämma om saker som är viktiga

🟡 Valdeltagande i det valdistrikt som hade lägst andel röstande

Beskrivning av måluppfyllnad

🟢 = Vi ligger bra till för att uppfylla målet.

🟡 = Vi är på rätt väg för att uppfylla målet, men det går för långsamt.

🔴 = Ännu inga åtgärder eller utvecklingen går åt fel håll. Åtgärder krävs.